Open huis Bibliotheek en Cultuurhuis: Welkom bij Cultureelcarrousel Heemskerk

Algemeen
Cultuurhuis (links) in Heemskerk. Rechts staat het gemeentehuis.
Cultuurhuis (links) in Heemskerk. Rechts staat het gemeentehuis. (Foto: Facebook gemeente heemskerk)

HEEMSKERK - Zaterdag 11 september houden Bibliotheek IJmond Noord en Cultuurhuis Heemskerk van 11.00 tot 15.30 uur open huis aan het Maerten van Heemskerckplein, met als thema Cultuurcarrousel.

We staan aan het begin van een nieuw seizoen. Vele organisaties willen in deze periode laten zien wat er dit jaar allemaal te doen is op het gebied van kunst en cultuur. Zo ook de bibliotheek en het Cultuurhuis, buren van elkaar. Er is voor iedereen van jong tot oud een gevarieerd programma samengesteld. Met het bonnetje dat je krijgt na het uitproberen van een muziekinstrument of het meedoen aan een workshop kun je gratis een ijsje halen bij de ijscokar die op het plein voor het gemeentehuis staat. Op het plein staat ook een springkussen.

Verschillende organisaties zijn aanwezig met hun programma voor het komend jaar. De eerste bezoekers bij de stand van het Cultuurhuis kunnen een goodiebag krijgen met daarin de brochure met lessen, cursussen, workshops op het gebied van muziek, theater en creativiteit, een kortingsbon op musicaldagen voor kinderen en leuke hebbedingetjes. Deze dag is ook Open Monumentendag. Bij de kraam van de Historische Kring Heemskerk (HKH) kun je de fietsroute ophalen die je langs vele monumenten brengt. Cultuur in Heemskerk laat met trots hun gelijknamige magazine zien, dat je uiteraard kunt meenemen, ook voor je buren! Natuurlijk is ook De Cirkel aanwezig met hun programmaboekje. En de bibliotheek verkoopt afgeschreven boeken voor € 0,50 per stuk. Of nog mooier: 10 boeken voor € 3,-. 

Doorlopende workshops voor kinderen. Heb je meegedaan? Dan krijg je een echte, knalrode Cultuurhuis-sambabal. Ook kun je meedoen aan percussie op het plein.

10.00 - 10.30 uur en 10.45 - 11.15 uur: Voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar met één ouder. De workshop met Deborah de Liever vindt plaats in het Cultuurhuis. Wel even aanmelden bij info@cultuurhuisheemkserk.nl.

11.30 - 12.00 uur en 12.15 - 12.45 uur: Voor kinderen uit groep 1, 2 en 3. De workshop met Deborah de Liever is in het Cultuurhuis. Kom langs en doe gezellig mee.

In diverse muzieklokalen van het Cultuurhuis kun je instrumenten zoals drums, saxofoon, klarinet, dwarsluit, viool, cello, piano/keyboard en gitaar uitproberen. Wil je graag een proefles volgen voor een bepaald instrument? Dat kan! Geef je dan even op bij de informatiestand.

In de bibliotheek

11.00 - 12.00 uur: Kinderboekenillustratrice Sanne te Loo geeft een illustratieworkshop met signeersessie.

13.00 - 13.15 uur: Schrijfster Maria Genova (boegbeeld van ons lokaal talent) opent feestelijk de kast Van hier, waarin boeken van lokale schrijvers staan. Bibliotheek IJmond Noord besteedt met deze kast voortaan aandacht aan plaatselijk schrijverstalent.

In de raadszaal 12.00 - 13.00 uur: Bibliotheekvernieuwer (library innovator) Karen Bertrams van bibliotheekserviceorganisatie Probiblio vertelt over leeskringen en de Lonkende Leestafel.

In de tweede helft van dit uur is de bekende dichter Ellen Deckwitz te gast. Zij komt vertellen hoe je samen een gedicht kunt lezen. Over dit onderwerp schreef ze het boek Olijven moet je leren lezen.

14.00 - 14.30 uur: Overhandiging nieuw magazine Cultuur in Heemskerk aan wethouder Aad Schoorl. Bijeenkomst alleen voor genodigden.

15. 00 - 16.00 uur: Forum onder leiding van Maria Genova met als onderwerp Lokale schrijvers. Te gast zijn: Peter van Breemen, bekend van het boek Vader onbekend, Maria van der Reep van onder meer het boek Thobi - kind uit het township en thrillerschrijfster Anita Kok, bekend van haar boek Venijnig spoor.

Gratis terrasworkshops

11.30 - 12.00 uur: djembé met Moussé; 13.45 - 14.15 uur: mondharmonica met George; 11.00 - 15.30 uur: creatieve en literaire workshops: Tekenen met Annelies Kwaak; Schilderij van wol maken met Monique Zuyderduin; Bloem in lood met Lars de Ruyter; Mozaïeken met Annemarie Sybrandy; Literaire workshops met de bieb; Boekendokter Sipke Fluitman houdt spreekuur. Je kunt er boekenrecepten ophalen voor “je alledaagse kwalen”.

cultuurhuisheemskerk.nl

bibliotheekijmondnoord.nl

Afbeelding