‘Voorrang voor eigen inwoners bij nieuwbouwwoningen’

Algemeen
Pvda Beverwijk en Heemskerk: ''Te weinig betaalbare beschikbare koopwoningen op de markt.''
Pvda Beverwijk en Heemskerk: ''Te weinig betaalbare beschikbare koopwoningen op de markt.'' (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - De PvdA Beverwijk en Heemskerk maken zich zorgen over de vele starters in Beverwijk/Wijk aan Zee en Heemskerk, die geen woning kunnen vinden. ‘’Sociale huurwoningen zijn alleen beschikbaar voor mensen met lagere inkomens. De doorstroom stagneert, doordat steeds meer mensen uit de regio Zuid-Kennemerland woningen krijgen toegewezen in Beverwijk en Heemskerk. Wachttijden lopen op tot boven de zes jaar. De mensen met middeninkomens vissen sowieso telkens achter het net. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en vrije sector huur is voor hen vaak veel te duur’’, aldus PvdA Beverwijk en Heemskerk.

Ook zijn er te weinig betaalbare beschikbare koopwoningen, die op de koopmarkt komen. En komt een betaalbaar huis te koop, dan worden deze huizen steeds vaker gekocht door mensen, die flink overbieden. Hierdoor is het ondertussen voor steeds meer inwoners onmogelijk geworden een (koop)woning te bemachtigen. 

PvdA Beverwijk en Heemskerk: ‘’Een zorgelijke ontwikkeling. Dat betekent echter niet dat de gemeente niets kan doen om inwoners, die smachten naar een woning te helpen. Dat kan wel degelijk en is in het verleden ook gebeurd.’’

In het verleden (eind jaren negentig) werden in Beverwijk bij nieuwbouwprojecten voor koopwoningen soms eisen gesteld bij verkoop door makelaars . Huurders, die uit een sociale huurwoning kwamen, hadden voorrang op andere gegadigden. De woningen, die overbleven, kwamen beschikbaar voor mensen, die het langst ingeschreven stonden bij de gemeente.

‘’Een voorbeeld van zo’n project was het project Cetabever( gebouwd in 1997/1998)’’’, aldus PvdA Beverwijk en Heemskerk. ‘’Op de plek van de voormalige Cetabever fabriek werd, na grondige sanering van de grond, een fors woonblok rond de Grote Houtweg en Eenhoornlaan uit de grond gestampt. De gemeente heeft toen duidelijke kaders meegegeven aan de verkopende makelaar, om de volgorde van gunning van de woningen te kunnen bepalen.’’

Waarom de gemeente hier later van afgestapt is, is voor de lokale PvdA’s niet bekend.

‘’Maar in die tijd werd de wijk Broekpolder ontwikkeld, die voorzag in de grote woningbehoefte van Beverwijkers en Heemskerkers en die van de regio. Huur en koop door elkaar. Jarenlang was er geen probleem. In 2021 is de woningmarkt vrijwel opgedroogd. Inwoners snakken naar een woning. Het is dus tijd voor actie.’’ In de Beverwijkse en Heemskerkse gemeenteraad zijn er de laatste jaren veel zorgen over de inwoners uit Zuid-Kennemerland, die hier de woningmarkt overspoelen. 

Niet dat die mensen niet welkom zijn, maar het beperkt enorm de mogelijkheden voor onze eigen inwoners. De koopwoningen, die een aantal jaren geleden nog voor veel inwoners met een laag- of midden inkomen beschikbaar waren, zijn dat nu niet meer. In andere gemeentes zijn de laatste jaren steeds vaker selectiecriteria bij nieuwbouw koopwoningen opgesteld. Soms wordt dit geregeld in een aparte doelgroepenverordening, soms ook krijgt het een plaats in de huisvestingsverordening. Zo is het mogelijk gebleken de eigen inwoners meer kans te bieden op hun droomwoning. 

‘’Ook brengt dit doorstroming bij sociale huurwoningen op gang. Er kan ook gekeken gaan worden naar voorrang bij nieuwbouw van sociale huurwoningen. Misschien is daar ook meer mogelijk dan we nu denken. De colleges worden opgeroepen naar alle mogelijkheden te kijken om de woningmarkt intern vlot te trekken.’’