Column wethouder De Vries: Verdraagzaamheid

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Iedere keer ben ik weer (meer) verbaasd over de toenemende agressie en onverdraagzaamheid in onze samenleving. Tolerantie en verdraagzaamheid naar elkaar is ver te zoeken. Mensen staan om het minste of geringste tegenover elkaar. Dit gebeurt niet alleen via social media, maar ook fysiek. Kijk maar naar Frederique uit Amstelveen die onlangs om het feit dat ze zei “ ik ben wie ik ben” door meerdere jongelui in elkaar is geslagen. Maar ook de jongeman die op Majorca het leven liet nadat hij door meerdere op de grond is dood geschopt. En het gegeven dat 2 jongens van 15 elkaar te lijf gingen met een mes. Gevolg: 1 dode. Ook in onze omgeving komt het voor. Er zijn mensen die ’s avonds liever niet alleen over straat gaan en bepaalde buurten mijden. Te zot voor woorden allemaal. Wanneer stopt dit? En nog belangrijker: wat kunnen we er aan doen?

Nu heb ik er niet voor doorgeleerd, maar ik denk dat een “normale” opvoeding” er voor zorgt dat je dit soort dingen niet doet. Maar ja, wat is een normale opvoeding? Voor mij zijn een aantal kenmerken hiervan: aandacht van de ouders, rust en aandacht vanuit het onderwijs, aandacht en correctie van uit de politie en Boa’s, aandacht vanuit de buurt. Al deze mensen zouden kinderen moeten aanspreken en corrigeren, van jongs af aan. Ik weet dat het moeilijk is. Want als je als leerkracht een kind corrigeert kan je te maken krijgen met boze ouders, die dit niet accepteren. Of de politie moet aandacht aan allerlei zaken geven die veel belangrijker zijn. Maar bij het nu niet corrigeren creëren we de problemen voor de toekomst.

Sta toe dat een leerkracht je kind corrigeert. Ga in gesprek met een buur als iets niet lekker loopt en luister naar elkaar. Kruip niet anoniem achter die computer maar zeg in iemand zijn gezicht wat je vindt. Dat is soms moeilijk en niet leuk, maar praten kan veel oplossen.

Accepteer dat je als samenleving gezamenlijk verantwoordelijk bent voor de opvoeding van onze nieuwe generaties en dat een ieder zijn aandeel in meer of mindere mate hieraan kan bijdragen.

Gaatze de Vries, wethouder van Heemskerk