Code Rood in de regio

In Theater Koningsduyn nadenken over ‘Wie is gek en wie is normaal?!’

Uitgaan
Theatermaker Patricia Goduto, volg haar ook op Facebook: Patricia Goduto.
Theatermaker Patricia Goduto, volg haar ook op Facebook: Patricia Goduto. (Foto: Yvette van der Does)

REGIO - Theater Koningsduyn in Castricum wordt vrijdag 19 november Code Rood. Het podium wordt dan gepakt door de Heemskerkse Patricia Goduto. De zangeres trok eerder onze aandacht met haar signaal voor gevaar. Code rood wordt normaal uitgegeven door het KNMI als er een kans bestaat op extreem weer dat grote impact heeft. Wat is Patricia’s Code Rood? We spraken met haar af bij Duin en Bosch om het te vragen. 

door Yvette van der Does

Het landgoed is geen onbekend terrein voor Patricia Goduto. Ze werkt hier namelijk door de week in een van de gebouwen. Maar ze heeft ook een periode op het terrein geleefd. Ze wijst de locatie aan waar ze ruim acht jaar op een gesloten afdeling heeft gezeten.

Zangeres in grote producties

Patricia: “De theatervoorstelling Code Rood gaat over mijn verleden binnen de psychiatrie en is ontwikkeld nadat ik weer zelfstandig woonde. Voordat ik deze solovoorstelling produceerde was ik al werkzaam in de entertainment.” 

Patricia heeft jaren gewerkt bij Joop van den Ende Producties (Stage Entertainment) als zangeres. Ze stond in grote producties voor theaters als Rotterdam Ahoy, het Circus Theater, het Luxor. Patricia hoort in het theater thuis. Het was vanaf het begin van haar carrière al haar meisjesdroom. “Ik was zeventien jaar dat ik auditie deed en werd meteen aangenomen aangenomen bij Van de Ende Producties. Het was echt een fantastische tijd, maar na een aantal jaren stortte ik in. Ik kon de druk in dit werkveld niet aan. Ik begon medicijnen te slikken om me staande te houden en gebruikte ze vaak in combinatie met alcohol. Ik raakte in een psychose. Ik noem dat nu mijn Code Rood.”

Zo stond Patricia op het podium te vlammen en zo kwam ze op een gesloten afdeling terecht van een psychiatrische inrichting. Ze schetst een beeld van Code Rood, de tijd waarin ze regelmatig in een isoleercel belandt. Het is om koude rillingen van te krijgen. 

Een trauma bleek ten grondslag te liggen aan de spanningen die hebben geleidt tot de Code Rood bij Patricia. Met dat inzicht is ze aan de slag gegaan met een onder andere een vrijgevestigde therapeut en langzaam gaat het weer de goede kant op. Nog tijdens Code Rood ontmoet ze haar huidige partner bij een cursus ervaringsdeskundigheid. “Hij liet mij inzien dat ik verslaafd was aan de medicijnen”, vertelt ze. “Ik ben toen keihard aan de slag gegaan en heb alle medicatie afgebouwd. Ik ben ben inmiddels alweer drie jaar clean. Ik lach weer, ben gezond, sta weer in verbinding met anderen om mij heen, ... én ik sta weer op de planken!”

Mensen vragen nog vaak aan Patricia ‘Maar wat had je dan?’ Ze zou dan kunnen antwoorden: ‘Ik heb een psychose gehad of een depressie’, of ‘ik kan geen kinderen krijgen’, of ‘ik had een gebroken been’. “Maar ik geef geen direct antwoord op die vraag, omdat het in mijn ogen er niet toe doet welke diagnose je hebt. Het gaat er veel meer om ‘hoe je ermee omgaat’!”

De tekst loopt door onder de foto:


Patricia Goduto tijdens haar solovoorstelling Code Rood. Foto: E.Driessen

Muzikale reis

De show Code Rood is een muzikale reis van zang en scenes. Thema’s als psychose, en verslaving, liefde versus angst passeren de revue. De show begint met de oneliner ‘wie is gek en wie is normaal?!’. Patricia confronteert haar publiek. Met haar stem weet ze de juiste snaar te raken. Toch is Code Rood beslist geen tranentrekker, maar een voorstelling met een prachtige boodschap en een boeiend verhaal.

“Waar zullen we eigenlijk de foto maken?”, vragen we na afloop van het interview. “Hier voor het zorgcentrum? Of wil je liever daar bij die normale huizen?” 

“Doe maar hier bij deze bomen. Ik hou van de natuur. Maar wat zei je nou? ‘Bij die ‘normale’ huizen? 

Met stof tot nadenken lopen we terug naar de parkeerplaats tegenover De Oude Keuken en stellen aan onszelf opnieuw de vraag maar wie is gek en wie is normaal ...

Kom naar Code Rood

Nieuwsgierig naar Code Rood en Patricia Goduto? Kom vrijdag 19 november naar Theater Koningsduyn in Castricum. Kaarten en meer informatie verkrijgbaar via www.patriciagoduto.nl Patricia is ook een crowdfunding-actie gestart bij Voor de Kunst.