IJmond Geboortezorg: ‘Samenwerken geeft betere zorg’

Algemeen
Aanstaande moeders ontvangen betere zorg door de samenwerking tussen zorgpartijen.
Aanstaande moeders ontvangen betere zorg door de samenwerking tussen zorgpartijen. (Foto: Anna Shvets via Pexels)

REGIO - Ondanks een landelijk tekort aan geboortezorgverleners lukt het IJmond Geboortezorg steeds weer om de zorg rondom (aanstaande) moeder en kind te organiseren.

IJmond Geboortezorg is een samenwerking tussen verloskundigenpraktijken, kraamzorgorganisaties, echopraktijken en het Rode Kruis Ziekenhuis. Alle zorg rondom zwanger worden en de verandering naar ouderschap verzorgen ze vanuit één samenwerkende organisatie in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Uitgeest en Castricum.

Landelijk tekort

IJmond Geboortezorg heeft ook te maken met een tekort aan zorgverleners. “Door de intensieve samenwerking kunnen we de krachten bundelen”, aldus unitmanager Ellen Maussen, “Zo kunnen we op tijd inspringen waar er personeelstekorten dreigen.”

Anders gefinancierd

Deze intensieve samenwerking wordt anders gefinancierd. “Samen met de andere integrale geboortezorgorganisaties hebben we de minister gevraagd om financiering”, licht directeur Susanne Zuidhof toe. “Dit is absoluut noodzakelijk om de intensieve samenwerking, die zoveel voordelen oplevert, voort te kunnen zetten.”

Betere zorg

De samenwerking heeft mede als doel om de zorg  beter en efficiënter in te richten. Zoals een hartfilmpje in de eerstelijn: de eigen verloskundige maakt dit filmpje bij een vrouw die haar ongeboren baby niet meer voelt bewegen. “Zo kunnen we de cliënt vaak zelf geruststellen en hoeft ze hiervoor niet naar het ziekenhuis,” vertelt Carola de Wit, één van de eerstelijns verloskundigen die enthousiast is over thuismonitoring. Daarnaast is de badbevalling in het RKZ een mooi voorbeeld van de samenwerking. 

Kijk voor meer informatie op www.ijmondgeboortezorg.nl