Rick Wasserman, tweede vanaf links, tweede rij (naast persoon in wit).
Rick Wasserman, tweede vanaf links, tweede rij (naast persoon in wit). (Foto: Bas de Meijer)

Presentatie aerodynamische ligfiets

HEEMSKERK - Rick Wasserman (21) uit Heemskerk maakt deel uit van studentenproject het Human Power Team van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Vandaag hebben zij het ontwerp van hun nieuwste hightech fiets gepresenteerd: de VeloX 9. Met deze fiets zullen zij in september het wereldrecord van 121,8 km/uur aanvallen in Nevada.

Uitvinding Heemskerker om wereldrecord snelfietsen te verbreken

Rick is de Drivetrain Engineer van het team. "Ik ben verantwoordelijk voor de omzetting van de kracht van de renster naar een voorwaartse beweging van de fiets. Hiervoor moet ik zelf alles ontwerpen en produceren.", legt Rick uit. "Het leukste aan mijn functie is dat ik de kennis die ik heb opgedaan in mijn studie kan toepassen in de praktijk."

Hightech fiets

Het Human Power Team heeft het ontwerp van de VeloX geoptimaliseerd om zo hard mogelijk te kunnen fietsen. Zo heeft de fiets onder andere geen raam. "Door een raam ontstaat er een klein randje in de vorm, dit zorgt ervoor dat de stroming van de lucht van een mooie laminaire stroming, overgaat naar een turbulente.", legt Tomas Gast, de Chief Engineering van het team, uit. "Dit levert bij hoge snelheden behoorlijk wat extra weerstand op. Daarom halen we het raampje volledig weg, en vervangen we dit door een mini cameraatje achterop de kap."

De VeloX wordt daarnaast gemaakt van super lichtgewicht materialen en bovendien zo klein mogelijk gemaakt om de luchtweerstand te beperken. Om ruimte te besparen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld schakelsysteem waarbij de cassette beweegt in plaats van de ketting. Bovendien rijdt de VeloX dit jaar met speciaal voor het team ontwikkelde banden zodat de VeloX de allerlaagste rolweerstand ondervindt.

Vrouwenrecord

In september 2019 zal het team deelnemen aan het vrouwenklassement van de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in Nevada, Amerika. "In het plaatsje Battle Mountain bevindt zich een rechte weg van 10 kilometer lang: lang genoeg om snelheid op te bouwen, een sprint te trekken en ten slotte weer af te remmen." vertelt Britt Krabbenborg, de Teammanager van het Human Power Team. "Door de ligging op 1400 meter hoogte is de lucht ijler, waardoor de luchtweerstand lager is, wat ideaal is voor een recordpoging."

De VeloX wordt speciaal ontwikkeld voor twee vrouwelijke atletes: Jennifer Breet en Rosa Bas. Jennifer was vorig jaar ook al deel van het team waarbij ze de tweede plek heeft behaald tijdens de WHPSC.

Het Human Power Team

Met haar ervaring en enthousiasme zal ze aankomende race voor het ultieme doel, een wereldrecord, gaan. Rosa heeft tot de zomer op hoog niveau en zelfs op de wereldkampioenschappen geroeid. Ook zij hoopt tijdens de race een wereldrecord te fietsen.Het Human Power Team is een studententeam dat er sinds 2010 ieder jaar naar streeft om de grenzen van de menselijke en technische potentie te verleggen.

Dit wordt gedaan door een extreem aerodynamische ligfiets te bouwen en door twee atleten te trainen. Het team bestaat uit 16 studenten van de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam die een jaar lang hun studie op stop zetten om zo hun doel te kunnen behalen: het vestigen van een wereldrecord.

Meer berichten