Oude grenspaal aan de Tolweg.
Oude grenspaal aan de Tolweg. (Foto: Aangeleverd)

HKH zoekt de grens op

HEEMSKERK - Wie wel eens wil weten waar Heemskerk begint en eindigt, doet er goed aan vrijdagmiddag 17 mei naar het Historisch Huis aan de A. Verherentstraat te komen. Bij de Historische Kring Heemskerk laat Hes Niesten dan zien waar de gemeentegrens precies loopt. Zijn presentatie, in de vorm van een denkbeeldige wandeling, begint en eindigt bij de windmolen bij de op- en afrit van de A9.

Vandaar gaat het via de Communicatieweg naar fort Veldhuis, de golfbaan en het gascompressorstation (dat net over de grens, in Beverwijk staat). Verreweg het grilligste deel van de tocht vormt de scheidingslijn tussen de bebouwde kommen van Heemskerk en Beverwijk. Winkelcentrum Europaplein had tot ver in de vorige eeuw zelfs een Beverwijkse en een Heemskerkse kant. Tegenwoordig is het helemaal Heemskerks. En de laatste twee huizen aan de Kingsford Smithstraat (hoek Maerten van Heemskerckstraat) stonden ooit in Heemskerk. Nu is de hele straat Beverwijks. Toch zijn er nog altijd straten die deels Beverwijks en deels Heemskerks zijn.

Opmerkelijk is ook dat een klein deel van het hoogovenscomplex (Tata Steel) op Heemskerks grondgebied staat. Na een 'bezoek' aan strand en duin, met aandacht – onder meer – voor een scheepswrak en het veld van de zweefvliegclub, voert de virtuele wandeling via de grens met Castricum en Uitgeest terug naar het beginpunt. De presentatie in het Historisch Huis begint om 14.15 uur. Leden én niet-leden van de HKH zijn meer dan welkom. Gratis toegang.

Meer berichten