De strijd om de Heemskerk Cup belooft veel spektakel.
De strijd om de Heemskerk Cup belooft veel spektakel. ((Foto: Aangeleverd))

Twee dagen topvoetbal bij ODIN'59 in Heemskerk

HEEMSKERK - Zaterdag 10 augustus start bij voetbalvereniging ODIN het toernooi om de Heemskerk Cup. Traditiegetrouw zullen 8 teams bij de poules onder 19-jarigen en 8 teams bij de onder 17-jarigen spelen om deze Cup.

Al eerder werd bekend gemaakt dat de deelnemende verenigingen een hoog kwalitatief karakter hebben. Betaald voetbalclubs uit binnen- en buitenland als ook sterke beloftenteams gaan de strijd aan met elkaar. Voor de diverse internationale scouts is dit hét Nederlandse evenement om de pareltjes te zien spelen en misschien een toekomst in het internationale voetbal aan te bieden. Voor de jeugd van ODIN een kans om ook te worden gezien.

Sterrenstatus

Wie droomt er niet van een sterrenstatus? Het Belgische Club Brugge beloftenteam bij de U19 bijvoorbeeld speelde afgelopen jaar mee met de Uefa Youth League. Zij zijn er dan, net als voorgaande edities, op gebrand om met de hoofdprijs naar huis te gaan.

Datzelfde geldt eigenlijk voor de U17 toernooiwinnaar van vorig jaar, het Deens/ Ghanese beloftenteam Right to Dream. Dit team laat Europees al zien hoe sterk ze de combinatie hebben gemaakt, hetgeen een etalage is geworden voor de internationale scouts. Veel van de namen die aan dit toernooi deel zullen nemen, komen later in beeld bij de grotere clubs.

Betaald voetbalclubs als ook sterke beloftenteams strijden met elkaar

Het fenomeen beloftenteams groeit. Dat was voor Marcel de Snaijer dan ook reden goed te kijken wat er allemaal op de markt is. Voor Marcel blijft namelijk gelden dat het niveau landelijk/betaald voetbal moet halen. Met de komst van Sportgroup Progress is de Nederlandse tak vertegenwoordigd. De speler die hierin spelen staan op het punt door te breken maar zoeken naar een club. Door samen te spelen in een team op grote toernooien hopen ze hun kwaliteiten te mogen tonen.

Het AK Shooting Stars uit Ghana is eenzelfde principe. Rene Koster, voormalig trainer van Almere City, is daar nu hoofdcoach jeugd. Hij acht zijn team in staat om tegenstand te bieden binnen de U19 poule en stelt zich titelkandidaat. Men moet het bij de U19 echter onderling behoorlijk uitvechten. Het Poolse Zaglebie Lubin bijvoorbeeld toonde in eerdere edities al dat finaleplaatsen tot hun doelstelling hoorden. De Poolse grootmacht komt dan ook weer met U19 en U17 en is niet te onderschatten.

Onbekende naam

DAC1904 is een onbekende naam voor de meesten. Deze club is door technisch beleid de laatste jaren doorgedrongen tot de top van Slowakije en speelt uitstekend mee. Dit jaar hebben zij zich geplaatst voor Europees voetbal. Net zoals de Scandinavische teams van Soenderjyske en Mjälby AIF overigens, deze clubs staan echter al wat langer in de hoogste divisie van hun land. Wat ODIN'59 dit jaar gaat doen is onbekend. Al enige edities verrassen zij op dit toernooi. Zij vinden het werken vanuit de luwte dan ook erg prettig.

Het Braziliaanse voetbal behoort tot de top van de wereld

In de poules U17 doet ES Clubo Novo Hamburgo uit Brazilië voor het eerst mee. Het Braziliaanse voetbal behoort tot de top van de wereld. Sambavoetbal in combinatie met hard werken. Een spirit die ongekend is en zeker garant staat voor mooi voetbal. Dat betekent dat titelhouder Right To Dream, de winnaar 2018, er een behoorlijke kluif aan zal hebben en niet automatisch favoriet is voor deze 21 editie van de Heemskerk Cup. Sterker, er is nog een Asker SK uit Noorwegen. Dat team komt voort uit een van de beste jeugdopleidingen van Noorwegen. In het verleden hebben Noorse teams al laten zien hoe taai zij kunnen zijn voor hun tegenstander.

FC Volendam

Door het totaal andere voetbalsysteem dan de Ghanezen en Brazilianen, kunnen zij vanuit de underdogpositie gaan verrassen. FC Volendam is er blij mee. Zij gaven al eerder aan dat zij dit toernooi bij uitstek geschikt achten om te leren. De finaleplaatsen zijn dan ook voor Volendam een uitdaging, waar zij eerst al op voorhand een plek konden claimen.

Resten de teams van Soenderjyske, Kojo High School en ODIN59. In de poules. Degelijk voetbal en vooraf nog niet bedacht voor een finaleplaats. Die rol is voor hen dan ook een uitdaging zonder enige vorm van druk of verwachting. Het toernooi is sterk bezet en derhalve geen schande dat er geen hoge verwachtingen gelden.

Rene Koster is hoofdcoach jeugd bij Shooting Stars uit Ghana

Voor wat betreft het programma is dat de aftrap op zaterdag 10 augustus 2019 om 12.00 uur zal gaan plaatsvinden. Om 17.00 uur zullen deze dag de laatste poulewedstrijden worden gespeeld.

Zondag 11 augustus beginnen de kruisfinales om 10.30 uur met de finale voor U17 om 13.30 uur en de grote finale U19 om 15.00 uur. De toegang is vrij.

Meer berichten