Open groente- kruidendag in Heemskerk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Maandagmiddag 1 juli is er vanaf 14.00 tot 16.30 uur de open groentetuin-kruidendag in het bezoekerscentrum en Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk. Tevens is er van 14.00 tot 15.00 uur een lezing door Manon Henzen. Assumburg, Tolweg 9a, Heemskerk

Vrijwilligers staan klaar om u te begeleiden in de Groente- en Kruidentuin en zal Manon Henzen een lezing geven over Groenten in de Historische Keuken. Historische kookboeken, kruiden boeken en medische geschriften staan vol met oude, vaak vergeten, groenten en kruiden. De recepten in de kookboeken zijn ook voor de tafel van nu een inspiratiebron om oude groenten, fruit en kruiden te gebruiken. Tijdens de beleveningslezing maken we een reis door de tijd en kijken we welke groenten er in de diverse perioden op het menu stonden, hoe deze bereid werden, hoe we dat weten (bronnen) en hoe groentegerechten wellicht smaakten.

Waar in de middeleeuwen het eten van groenten nog als ongezond werden gezien, komt er in de Renaissance steeds meer groen op tafel. Onder invloed van Italië en vanaf de 17e eeuw ook Frankrijk, komen er steeds meer groenten beschikbaar als aanvulling op ons menu. Er worden nieuwe soorten gekweekt, ontdekt (Arabische wereld en Amerika) en op creatieve wijze bereid. Maar waren alle groenten voor iedereen weggelegd? De lezing verhaalt ook over wie wat at, wie de groenten verbouwden en hoe ze verhandeld werden.

Naast groenten wordt ook zijdelings aandacht besteed aan kruiden en fruit en wordt het eten van groenten geplaatst in een wat bredere context van eetgewoonten en voedingspatroon.