Maria Genova met haar kinderboek.
Maria Genova met haar kinderboek. ((Foto: Aangeleverd))

Maria Genova schrijft kinderboek over hackers

HEEMSKERK - De Heemskerkse schrijfster Maria Genova, bekend van haar boeken voor volwassenen, debuteert deze week met een kinderboek bij uitgeverij Kluitman. 'What the h@ck!' is het eerste boek dat jongeren weerbaar maakt tegen hackers en online oplichters.

De meeste jongeren zijn online helemaal niet zo veilig zijn als de ouders denken. Ze chatten vaak met vreemde, downloaden gratis games en apps inclusief virussen en worden na oplichting op de zwarte lijst van banken gezet. Daarnaast komen ze in aanraking met politie en justitie, vaak uit naïviteit. Het boek 'What the h@ck!' is voor iedereen vanaf tien jaar en het verhaal is gebaseerd op de realiteit.

Slachtoffer

In slechts een jaar tijd is een op de twaalf Nederlanders slachtoffer geworden van digitale criminaliteit, onder wie veel jongeren. De verwachting is dat cybercrime explosief toeneemt: van gehackte e-mails en Instagram-accounts tot kwaadaardige apps, online oplichting via Marktplaats, leeggeplunderde bankpassen en volledige identiteitsfraude.
Genova ontdekte tot haar grote schrik dat haar eigen zoons helemaal niets op school leren over online veiligheid, dat ze voor heel veel websites hetzelfde wachtwoord gebruiken en ook niet weten hoe ze een phishingmail kunnen herkennen. Dat was voor haar een aanleiding om een spannend verhaal te verzinnen, waarin een jongen en een meisje diep in de problemen komen nadat ze gehackt zijn. Kunnen ze iets verzinnen om nieuwe slachtoffers te voorkomen?

Maria Genova schreef eerder de bestseller 'Komt een vrouw bij de h@cker' (19de druk) en geeft sindsdien veel presentaties door het land, vaak samen met ethische hackers die het publiek tijdens haar presentatie live hacken. Het is haar missie om zo veel mogelijk jongeren (en hun ouders) weerbaar te maken tegen de toenemende digitale gevaren. 'Inmiddels zijn mijn zoons zo geïnspireerd door het idee om bij te dragen aan een veiligere online wereld, dat we samen een cyberquiz gemaakt hebben, die we aan iedereen beschikbaar stellen op www.whatthehackonline.nl,' vertelt Maria. 'We gaan dat ook verder ontwikkelen zodat het een tof anti-hack platform wordt.'

'What the h@ck!' verschijnt deze week bij uitgeverij Kluitman. Het boek is in alle boekhandels en ook online verkrijgbaar.
What the h@ck! | Maria Genova | € 12,99 | 128 pagina's | Kluitman | 978 90 206 2244 7.

Meer berichten