Gebak uit de muur bij Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons

Partnerbijdrage
De vers-automaat is geplaatst in de gevel van de bakkerswinkel.
De vers-automaat is geplaatst in de gevel van de bakkerswinkel. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Voor het eerst is in Noord-Holland een automatiek geopend voor ambachtelijk gebak, taart en andere lekkernijen van de warme bakker. Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons heeft de primeur. De vers-automaat is geplaatst in de gevel van de bakkerswinkel aan het Burgemeester Nielenplein in Heemskerk. 

Het meubel is gekoeld en biedt ruimte aan allerlei lekkers uit het assortiment van de banketbakker.

Daaronder ook de welbekende Heemskerkse Ezelsoren. Betalen gaat contactloos.

24 uur

Onverwacht visite? Dagelijks pas klaar met werken na sluitingstijd? Midden in de nacht trek in iets zoets? Tot voor kort kon je dan alleen terecht bij een supermarkt of benzinepomp, voor producten van teleurstellende kwaliteit. Voortaan is het mogelijk om op elk moment van de dag écht lekkere gebakjes of taartjes, bonbons, broodjes of koeken te kopen bij de échte bakker. Waar? In Heemskerk.

Bakkersechtpaar Sjon en Nicole Koelman had al langer het idee om hun beroemde Ezelsoren te verkopen vanuit een automatiek. Alleen vonden ze niets dat de juiste uitstraling en mogelijkheden had. Totdat ze in een vakblad een artikel zagen over de Stroopwafelmuur van Markus & Markus in Waddinxveen. Na een bedrijfsbezoek bij de makers van de Goudse wafels, waarvan ze en passant ook wederverkoper werden, wisten ze dat dit de techniek was die ze zochten. Ze namen contact op met de machinefabrikant en na enig gepuzzel rondom het koelen, is de muur nu een feit.

Voordelen

“Het grootste voordeel van de nieuwe automaat is natuurlijk dat onze klanten zeven dagen per week, 24 uur per dag, iets lekkers bij ons kunnen kopen. Dat levert naast meer omzet, nog een extra pluspunt op: minder verspilling. Want het dagverse gebak uit de vitrine kan nu aan het einde van de werkdag verhuizen naar de automatiek. Zo vindt het alsnog zijn weg naar de consument. No-waste is beter voor mens en milieu”, licht de bakker toe.

Er is nu een handvol gebak-automaten in Nederland, al is dit de eerste van een dergelijk kwaliteitsniveau. Maar het verschijnsel automatiek bestaat al decennia lang. De meeste mensen kennen ze vooral van warme snacks, zoals kroketten en frikandellen. De laatste jaren zijn meer ondernemers gaan experimenteren met vers producten ‘uit de muur’. Zo zijn er bijvoorbeeld ook automaten voor brood, groenten en fruit, eieren, zuivel en bloemen.