Column wethouder Gaatze de Vries: Omgevingsvisie

Column
Wethouder Gaatze de Vries Heemskerk
Wethouder Gaatze de Vries Heemskerk (Foto: Aangeleverd)

Twee avonden had de raad van onze gemeente nodig om uiteindelijk unaniem in te stemmen met de Omgevingsvisie Heemskerk 2040. Hierbij werden twee amendementen aangenomen om de visie nog meer inhoud te geven. Met deze visie geven wij een vooruitblik over de ontwikkeling van onze gemeente. Niet alleen over ruimte en bouwen maar bijvoorbeeld ook over economische ontwikkeling, duurzame ontwikkeling (als maatschappelijk doel), zorg, verkeer en het behoud van de natuur en het cultureel erfgoed. We gaan veel gemeentelijke beleidsterreinen meer dan nu in samenhang bekijken en beoordelen. De wet gaat pas op 1-1-2022 in, maar veel gemeenten zijn al aan het voorbereiden. En Heemskerk is hier heel actief in.
In de aanloop van deze visie is de gemeente in gesprek gegaan met inwoners, organisaties, schoolkinderen, regiogemeenten en de provincie Noord Holland. En niet in de laatste plaats met de gemeenteraad om te kijken waar ieders ideeën, ambities en toekomstverwachtingen liggen. Dit heeft heel veel input opgeleverd. En dit staat in de Omgevingsvisie Heemskerk 2040.
Deze visie gaan we verder uitwerken in een plan en verschillende noodzakelijke programma’s. Voorbeelden hiervan zijn het vastgestelde klimaatadaptatieplan en het groenbeleidsplan. Ook de Transitie visie warmte dat we nu aan het maken zijn is hier een voorbeeld van. Hierin geven we aan hoe wij in de toekomst met onze energie omgaan.
Door de Omgevingswet en het opstellen van plan en programma’s komt het gemeentebestuur dichter bij de inwoner. Participatie is een noodzakelijk speerpunt van de nieuwe wet, net als bezwaar en beroep. De inbreng van inwoners is beter verankerd, waarbij de gemeente altijd een afweging zal moeten maken tussen algemeen en persoonlijk belang. Deze werkwijze vereist ook van het gemeentebestuur en de ambtenaren een cultuurverandering: Kijken wat wel kan in plaats van wat niet kan. Deze nieuwe houding sluit dan ook goed aan bij de slogan van het college: Ja, mits in plaats van nee, tenzij. Wat mij betreft een goed uitgangspunt. Meer info op:

www.omgevingsvisieheemskerk.nl.