Veilig varen op en rond Uitgeestermeer

Nieuws
Al varende kan je ook de familie zwaan tegenkomen. Afstand houden is wel geboden.
Al varende kan je ook de familie zwaan tegenkomen. Afstand houden is wel geboden. (Foto: Dirk Karten)


UITGEEST - Vakantietijd in Noord-Holland. De dekzeilen zijn van de boten. Op en rondom het Uitgeestermeer is het natuurlijk heerlijk varen voor de watersportfans. Tegelijk leven daar ook heel veel dieren op en rond het water en dus is het zaak om je goed te houden aan de regels.

De belangrijkste regels met betrekking tot varen zijn:

Vaar niet sneller dan verantwoord is en zorg ervoor geen hinder te veroorzaken en geen schade aan eigendommen van anderen.

Indien de boot sneller kan varen dan 20 km/uur;
- dient de leeftijd van de bestuurder minimaal 18 jaar oud te zijn;
- is een vaarbewijs nodig;
- is een dodemansknop verplicht;
- dient de boot geregistreerd te worden door middel van een registratienummer, het zgn. Y-nummer. Onderzoek of de boot hiervoor verplicht is op www.rdw.nl;
- dient het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) aan boord te zijn;
- zijn zwemvesten en brandblusapparaat aan boord verplicht.

Wel of geen vaarbewijs?

Kinderen tussen de twaalf en zestien jaar mogen alleen een motorboot besturen die niet sneller kan dan dertien km/u. Hiervoor is geen vaarbewijs nodig. Ook hier is een verantwoorde snelheid 6 km/uur. Onder de twaalf jaar mogen kinderen geen motorboot besturen;

Dan is het nog goed te weten dat: afmeren in het oevergewas niet is toegestaan. Water- en jetskiën is verboden evenals lozen van afvalwater en afval in het water. Overlast veroorzaken aan de slootkanten/oevers en het plegen van vernielingen in de natuurgebieden of aan privé-eigendommen is strafbaar. Vaar alcoholvrij. De wettelijke grens van alcoholgebruik op het water ligt op 0,5 promille.

Voorkom overlast

Gaat een kind zonder begeleiding het water op? Bespreek dan dat het water door veel recreanten wordt gebruikt zoals zwemmende kinderen, kanovaarders en surfers. Bespreek de risico’s van te snel varen en te dicht bij andere recreanten in de buurt varen. Neem samen vooraf de regels door, zodat het veroorzaken van overlast voorkomen kan worden. Maak gebruik van de informatie op de website: www.varendoejesamen.nl en download de app.

Toch overlast?

Indien het niet mogelijk is om de overlastgever aan te spreken, is het mogelijk overlast te melden. Te hard varen in het kader van veiligheid is te melden via de servicelijn van de politie: 0900-8844. Overlast melden kan via het meldingsformulier ‘vaaroverlast’ op www.oostzaan.nl.