Wie was de vader van Peter van Breemen? - Volgende week op televisie in `DNA Onbekend`

  Nieuws
Peter kwam begin 1970 ter wereld. (foto aangeleverd)
Peter kwam begin 1970 ter wereld. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

HEEMSKERK - Peter van Breemen (48) heeft zijn eigen vader nooit gekend. Zijn moeder, inmiddels negentig jaar oud, weigert nog altijd hem te vertellen wat zich eind jaren zestig precies heeft afgespeeld. Ze verwees ooit naar haar eigen oom Frans, maar of deze man daadwerkelijk de biologische vader van Peter is geweest, blijft twijfelachtig. Volgende week staat deze vraag centraal in een aflevering van het televisieprogramma ‘DNA Onbekend’.
Peter kwam begin 1970 ter wereld. Er waren al drie broers en een zus, zijn moeder was gescheiden. “Als kind vond ik het heel normaal dat er geen vader was. Je bent klein en je denkt dat het overal zo is. Maar ik heb geen fijne jeugd gehad. Mijn broers en mijn zus maakten me steeds duidelijk dat ik in de weg liep. Ik voelde me het vijfde wiel aan de wagen.” Een latere gebeurtenis zette het leven van Peter behoorlijk op zijn kop: “Mijn moeder kreeg een nieuwe relatie, maar die man overleed eind jaren ’80. Vlak voor zijn dood zei hij tegen mijn moeder: ‘Je moet het hem vertellen.’ Maar ze bleef erover zwijgen.” Een aantal jaren later leidde de discussie over dit onderwerp tot een flinke ruzie tussen Peter en zijn moeder. Uiteindelijk zei ze: “Dan moet het oom Frans zijn geweest.”
Die mededeling kwam voor Peter als een schok. Controleren kon hij het niet, want oom Frans was inmiddels overleden. Was de verwijzing naar oom Frans een handige truc van zijn moeder om van Peters aanhoudende vragen af te zijn? Of hebben zich destijds binnen de familiesfeer dingen afgespeeld die het daglicht niet konden verdragen? Peter toont een brief van oom Frans uit 1974, waaruit het laatste bevestigt lijkt te worden. Toch heeft hij zijn twijfels, met name omdat deze brief pas vier jaar na zijn geboorte is verzonden. Wat oom Frans echter juist wel verdacht maakt, is een document waaruit blijkt dat hij Peters moeder heeft aangeboden de kosten van een abortus te dragen.
Peter ging zelf op onderzoek uit en kwam in contact met een man die oom Frans goed heeft gekend. “Die man vertelde dat Frans het hem zeker zou hebben verteld, als hij had geweten dat hij een zoon had.“ Twee jaar geleden kwam Peter in contact met de redactie van ‘DNA Onbekend’. “Ik heb er goed over nagedacht of ik mijn verhaal op televisie wilde vertellen. Maar ik wil weten wie mijn vader was, hoe hij was en wat hij deed. Ken je dat gevoel, dat je iets wilt zeggen, maar niet op het woord kunt komen? Zo voelt het ongeveer. Een vervelend gevoel, dat maar blijft sluimeren.”
De uitzending van ‘DNA Onbekend’ is woensdag 11 april om 20.30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer berichten