Coalitie Heemskerk Lokaal, CDA, VVD en D66 in de maak

  Nieuws

HEEMSKERK - De partijen Heemskerk Lokaal, CDA, VVD en D66 kunnen volgens informateur Anja Pruijt een vitale en stabiele coalitie vormen. Pruijt werd na de verkiezingen aangesteld als onafhankelijk informateur in Heemskerk. Een voorstel hiertoe van Heemskerk Lokaal werd door de delegaties van alle partijen ondersteund. Het coalitievoorstel dat ze vervolgens heeft gepresenteerd, kan echter niet op de steun van alle fracties rekenen.
Vooral voor GroenLinks zijn de druiven zuur. Die partij wist bij de verkiezingen van 21 maart een zetel winst te boeken en verwachtte daarom dat deelname aan een college veiliggesteld zou zijn. Ook Liberaal Heemskerk hoopte, ondanks het verlies van een zetel, met vier zetels sterk genoeg te staan om te kunnen meeregeren. Alle partijen lieten na het bekend worden van de verkiezingsuitslag blijken het vanzelfsprekend te vinden dat Heemskerk Lokaal, als grootste partij in de gemeente, deel gaat uitmaken van de nieuwe coalitie.
"Door geen van de partijen zijn blokkades opgeworpen tegen andere partijen of mogelijke wethouderskandidaten. Wel zijn er duidelijk voorkeuren aangegeven en minder wenselijke combinaties benoemd. Deze voorkeuren voor bepaalde combinaties kwamen voort uit zaken als het recht doen aan de verkiezingsuitslag, verwachtingen over de snelheid van het onderhandelingsproces over de inhoud van coalitieakkoord of bijvoorbeeld het naar het oordeel van partijen in het verleden bewezen samenwerkingspotentieel. Verder zijn er ook geen claims gelegd op portefeuilles, noch blokkades opgeworpen. Wel zijn door sommige partijen voorkeuren uitgesproken", aldus Pruijt in haar verslag aan Aad Schoorl, de lijsttrekker van Heemskerk Lokaal. Delegaties van Heemskerk Lokaal, CDA, VVD en D66 praten nu onder leiding van Pruijt verder over het vormen van een coalitie.

Meer berichten