Leighton mocht slechts één jaar oud worden - Uitvaart staat in het teken van sprookjes

Nieuws
Leighton kwam ter wereld op 14 maart 2017. (foto aangeleverd)
Leighton kwam ter wereld op 14 maart 2017. (foto aangeleverd) rodi.nl

HEEMSKERK - Een opvallende overlijdensadvertentie in de krant van vorige week. Sharona en Danny van Leeuwen hebben op 31 maart afscheid moeten nemen van hun dochter Leighton. Het meisje was net iets ouder dan een jaar, ze leed aan acute myeloïde leukemie (AML). Een week na de uitvaart, die in besloten kring plaatsvond, doen Sharona en Danny hun verhaal.

Leighton kwam ter wereld op 14 maart 2017, negen maanden nadat Sharona en Danny waren getrouwd. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn, in het eerste half jaar ontwikkelde de baby zich zoals elk ander kindje. Toen ze haar vaccinaties moest krijgen, dachten Sharona en Danny nog: “Als daar maar geen nare dingen door gebeuren.” Dat er iets heel naars aan het licht zou komen, konden ze op dat moment niet vermoeden.
Een eerste aanwijzing dat er iets mis was, vormden de vreemde vlekjes die op de huid van het meisje werden aangetroffen. De huisarts werd geconsulteerd, maar het zag er niet zo verontrustend uit. Toen de vlekjes na enige tijd weer verdwenen, leek alles in orde te zijn. In september ging het echter mis. “Leighton kreeg lichte verhoging, ze dronk minder en ze sliep meer. Op een dag kreeg ze ook blauwe plekjes. We vreesden in eerste instantie voor een hersenvliesontsteking, onderzoek wees echter steeds meer in de richting van leukemie of een auto-immuunziekte. Dat vermoeden werd in het Beverwijkse Rode Kruis Ziekenhuis bevestigd, in het AMC is de definitieve diagnose AML gesteld. Pas toen we de kinderafdeling van dat ziekenhuis binnenkwamen en in elk kamertje een kindje met een kaal hoofd zagen liggen, kwam het echt bij ons binnen.”
Een zware chemokuur leek aan te slaan, maar al vrij snel ging het opnieuw bergafwaarts. Een experimenteel geneesmiddel uit de Verenigde Staten mocht niet baten en ook stamceltransplantatie heeft er niet voor kunnen zorgen dat het leven van het meisje gespaard kon worden. “De laatste paar dagen werkten haar nieren niet meer. De nierschade is ontstaan door ofwel de ziekte zelf, ofwel door de zware medicatie. Toen is het allemaal snel gegaan.”
Veel waardering hebben Sharona en Danny voor het team van Memoria Uitvaartzorg. “Ze hebben super met ons meegedacht en waren heel betrokken. We zijn met Leighton wel zes keer naar de Efteling geweest. Daar werd ze heel vrolijk van. De uitvaart was ook in sprookjesstijl. We hebben ballonnen opgelaten met een foto van Leighton erop. Langs de route van de rouwstoet stond overal politie en we mochten het bouwterrein op waar onze nieuwe woning wordt gebouwd. Haar ziekte heeft Leighton er niet van weerhouden om thuis te komen.”
Mogelijk is de bloedafwijking van Leighton al bij de geboorte aanwezig geweest en is het verloop van de ziekte beïnvloed door het vaccinatieprogramma. Maar volgens de artsen was de leukemie uiteindelijk na een paar jaar alsnog tot uiting gekomen.”
Komende zomer reist het echtpaar af naar de Verenigde Staten. Een nichtje van Danny, Illona, woont daar en gaat deelnemen aan een tocht over vierduizend mijl voor The Ulman Cancer fund for Young Adults (4K for cancer - Team Baltimore). “Daar willen we bij zijn, als eerbetoon aan Leighton.” Sharona en Danny komen zelf allebei uit gezinnen met meer kinderen. Ze hebben de wens om, als ze het verlies van Leighton voldoende hebben verwerkt, zelf ook meer kinderen te krijgen. “Dat zal wel heel moeilijk zijn, want in alles word je dan weer herinnerd aan haar. Maar we hebben haar beloofd dat ze een broertje of zusje krijgt.”

Leighton kwam ter wereld op 14 maart 2017. (foto aangeleverd)