Nieuw college Heemskerk rond

  Nieuws
Het gemeentehuis van Heemskerk  kan een nieuw college verwelkomen. (foto aangeleverd)
Het gemeentehuis van Heemskerk kan een nieuw college verwelkomen. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

HEEMSKERK - De partijen Heemskerk Lokaal, CDA, VVD en D66 zijn eruit. Vorige week werd een principeakkoord bereikt over de vorming van een nieuwe coalitie. De datum waarop de vier wethouders zullen worden beëdigd, staat ook al vast: 31 mei. Daaraan gaat eerst nog een integriteitsonderzoek vooraf. Dit zal door een extern bureau worden uitgevoerd.
Twee van de vier wethouders uit de vorige collegeperiode keren in de nieuwe coalitie terug. Het zijn Aad Schoorl (Heemskerk Lokaal) en Marieke van Dijk (D66). Daarmee heeft de nieuwe coalitie gezorgd voor een solide basis, de twee bestuurders brengen immers de nodige ervaring als wethouder mee. Hoewel het CDA ook terugkeert in het college, heeft die partij ervoor gekozen een andere wethouderskandidaat naar voren te schuiven: Krijn Rijke. Hij had zich, net als zittend wethouder Frank Frowijn, beschikbaar gesteld voor de wethouderspost en kreeg een meerderheid in de fractie achter zich.
Rijke is sinds 2014 raadslid voor het CDA. Voor Frowijn komt hiermee voorlopig een einde aan zijn politieke carrière in de gemeente Heemskerk. Omdat hij ook niet op de kandidatenlijst van de partij stond, keert hij niet terug in de gemeenteraad. Het wethoudersviertal wordt compleet gemaakt door Gaatze de Vries van de VVD. Zijn partij maakte de afgelopen vier jaar geen deel uit van de Heemskerkse gemeenteraad, omdat het landelijk partijbestuur besloot af te zien van deelname aan de verkiezingen in 2014 door strubbelingen binnen de afdeling Heemskerk.
Nadat intern orde op zaken was gesteld, keerde de VVD dit jaar sterk terug met vier zetels in de gemeenteraad. De Vries werkte voor diverse gemeenten als manager in het sociaal domein. De inhoud van het coalitieakkoord en de verdeling van de portefeuilles wordt deze week bekend gemaakt. Aad Schoorl: “Er is in goede sfeer stevig op de inhoud onderhandeld. Er ligt nu een principeakkoord waar we als vier partijen graag mee aan de slag gaan de komende vier jaar.” Met de nieuwe samenstelling van het Heemskerkse college wordt afscheid genomen van de wethouders Cees Beentjes (PvdA) en Frank Frowijn (CDA). Wanneer zij officieel worden uitgezwaaid, is nog niet bekend.

Meer berichten