Woongroep nodigt pottenkijkers uit

Nieuws

HEEMSKERK - Op zaterdag 19 mei zet woongroep De Heemshof aan de Oosterweg 2c haar deuren van 14.00 tot 16.00 uur open voor belangstellenden. De woongroep sluit zich hiermee aan bij de Europese 'Gemeenschappelijk Wonen Dag'.

De belangstelling voor alternatieve woonvormen, zoals woongroepen, groeit. De Heemshof is een van de tientallen Nederlandse woongroepen die mee doet aan de open dag met thema 'Woongemeenschap en Samenleving'.
Zelfstandig wonen, je eigen leefruimte en voorzieningen, en om je heen een groep mensen die elkaar hebben uitgezocht, die dingen gezamenlijk doen en die naar elkaar omkijken. Het gemeenschappelijk wonen is een belangrijk maatschappelijk verschijnsel geworden. Ouderen én jongeren komen voor de keus te staan hoe hun leven in te richten. Een vorm van gemeenschappelijk wonen past daar voor veel mensen goed in.
Door de aanwezigheid van gemeenschappelijke ruimten kan zo’n groep een uitstralend effect hebben op de omgeving, de omringende samenleving. Samen leven doe je binnen de woongemeenschap, en met de grotere gemeenschap om je heen. De Heemshof is in Heemskerk de enige woongroep voor verschillende leeftijden en bestaat al meer dan veertig jaar. Dertien mensen, van jong (7) tot oud (90) wonen er bij elkaar onder één dak, een voormalige koeienboerderij.
Er zijn zes huishoudens met een gezamenlijke keuken waar 's avonds samen wordt gegeten. Er is een grote tuin met onbespoten groenten, een fruitboomgaard, paarden, kippen, geiten, konijnen en poezen. Met zonnepanelen wordt een deel van de elektriciteit milieuvriendelijk opgewekt. De woongroep beheert een natuurgebied van drie hectare achter en opzij van de Heemshof.