'Op naar honderd jaar OEZA' - Voorzitter Van der Gracht neemt afscheid bij jubilerende zwemclub

  Nieuws
Scheiden voorzitter Adrie van der Gracht (links) samen met Pauline Heus en Pascal Palmboom. (foto aangeleverd)
Scheiden voorzitter Adrie van der Gracht (links) samen met Pauline Heus en Pascal Palmboom. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

HEEMSKERK - Zwemvereniging OEZA bestaat vijftig jaar. In het afgelopen weekeinde werd het jubileum gevierd en voor voorzitter Adrie van der Gracht vormde deze mijlpaal een mooie aanleiding om zijn functie neer te leggen en zijn taken over te dragen. Bij zijn afscheid blikt hij terug op vijftig jaar Heemskerkse zwemgeschiedenis.
Dat de Heemskerkse vereniging vorige week vrijdag exact vijftig jaar bestond, blijkt al uit de naam OEZA. Dit is namelijk de afkorting van Opgericht Eén Zes Achtenzestig. Het was Cor Augustijn, inmiddels overleden, die destijds het initiatief nam om een vereniging op te richten waar iedereen terecht zou kunnen voor zwemlessen en het behalen van het zwemdiploma A, B en C. In de loop der jaren werden de activiteiten uitgebreid met wedstrijdzwemmen en recreatief zwemmen.
Voor Adrie van der Gracht begon het OEZA-avontuur ongeveer veertien jaar geleden, toen hij er zelf ging zwemmen. Zijn kinderen waren op dat moment al lid en zijn echtgenote was er ook al actief, zij verzorgde het wedstrijdsecretariaat. Nadat de vereniging twee keer achter elkaar voor korte tijd een interim-voorzitter moest aanstellen, werd Adrie van der Gracht uiteindelijk de nieuwe voorzitter van OEZA. Hij zette, samen met PR-functionaris Eric Tijms, de schouders eronder en hield zich onder meer bezig met het opstellen van nieuwe beleidsplannen. Dat wierp vruchten af, want de vereniging werd letterlijk naar een hoger niveau getild. De wedstrijdploeg, onder leiding van Wilma en Michael van Rijn, promoveerde in het afgelopen decennium meerdere malen.
Niet alleen op wedstrijdniveau, maar ook in het verzorgen van de zwemlessen, presteert OEZA goed. Dat blijkt uit het feit dat de vereniging dit jaar de nieuwe licentie voor het zwem-ABC heeft verworven. Trots is Van der Gracht ook op het feit dat OEZA sinds vijf jaar medeorganisator is van de Bosbaan, Nederlands’ grootste zwemwedstrijd in open water. “Iedere keer een groot succes, eigenlijk een groot feest.” De voorzittershamer heeft hij inmiddels overgedragen. “In Pascal Palmboom en Pauline Heus heb ik goede opvolging. Op naar de honderd jaar, zou ik zeggen.”

Meer berichten