Vertrokken wethouders aan de slag in Uitgeest

  Nieuws
Cecilia van Weel is nu wethouder namens UVP. (foto aangeleverd)
Cecilia van Weel is nu wethouder namens UVP. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

REGIO - Cecilia van Weel en Cees Beentjes, tijdens de vorige gemeenteraadsperiode wethouder in respectievelijk Beverwijk en Heemskerk, zijn nu aan het werk in Uitgeest. Vorige week werden ze voorgedragen voor een wethoudersfunctie in die gemeente. Twee derde van de gemeenteraad ging met deze voordracht akkoord.

Cecilia van Weel stapte afgelopen voorjaar woedend op bij de Beverwijkse afdeling van het CDA, nadat ze had ontdekt dat het afdelingsbestuur van haar partij haar liet vallen. Het bestuur koos er, op verzoek van VVD en GroenLinks, voor om een andere wethouderskandidaat naar voren te schuiven. Niet alleen stapte Van Weel uit de Beverwijkse politiek, ze zegde ook haar lidmaatschap van het CDA op. Nu is ze in Uitgeest door de UVP binnengehaald, als wethouder voor die partij krijgt ze onder meer de portefeuille financiën in beheer.
Cees Beentjes zag in Heemskerk zijn wethouderscarrière met tegenzin eindigen, zijn PvdA maakt daar geen deel meer uit van de coalitie. Hij werd door PU benaderd om zijn werk op het gebied van het sociale domein in Uitgeest voort te zetten. De derde wethouder in Uitgeest is Jelle Brouwer, hij was al gemeenteraadslid voor de PvdA en is nu wethouder namens die partij. Lang niet iedereen was gelukkig met de keuze van formateur Jan Schouten (PU).
“Hoe kan het, dat twee lokale partijen twee wethouders leveren van buiten Uitgeest en dan ook nog van een landelijke partij, namelijk de PvdA en het CDA?”, vroeg Bert Weijers (Uitgeest Lokaal). Zowel hij als Mike Zuurbier (VVD) wezen er voorts op dat de PvdA, als kleinste partij van de gemeenteraad, nu alle macht in handen heeft. Immers, Beentjes, aangesteld door PU, is ook PvdA’er en dus zijn er nu twee wethouders in het college met deze achtergrond. Ook werden opmerkingen gemaakt over de gemiddelde leeftijd van de collegeleden, die ligt namelijk flink hoger dan in de vorige raadsperiode.
Cecilia van Weel deed het af met een grapje: “Ik ben de oudste, ik ben 69. Als ik een schop onder mijn kont krijg, betaalt u geen wachtgeld. Dat is weer een voordeel.” Slechts tien van de vijftien raadsleden brachten hun stem uit op de voorgestelde kandidaten. Hoewel de stemming geheim is, mag worden verondersteld dat Jack Zwarthoed (CDA) in elk geval tot de andere vijf raadsleden behoorde. “De kracht van een lokale partij moet tot uiting komen door een wethouder uit het dorp”, zo liet hij weten. Omdat nu gekozen is voor het aantrekken van twee wethouders van buiten Uitgeest, steunde hij de benoeming niet.

Meer berichten