Senioren

  Nieuws
Senioren
Senioren (rodi.nl)

Afgelopen dinsdag hadden we een brainstorm met senioren uit Heemskerk georganiseerd. We gaan ons namelijk de komende jaren inzetten om het culturele aanbod voor ouderen te versterken. Er wordt al van alles gedaan en er zijn veel organisaties actief waarmee we gaan samenwerken. Na gesprekken met al die partners wilden we natuurlijk ook de mensen om wie het gaat aan het woord laten. Op onze oproep kwamen meer dan 20 enthousiaste senioren bij elkaar in het Cultuurhuis Heemskerk die met ons wilden meedenken.
De eerste conclusie was natuurlijk dat ‘de oudere’ niet bestaat; er zijn senioren met een goed pensioen, met weinig geld, actieve en mobiele mensen, mensen die hun huis bijna niet meer uit komen, mensen met een groot sociaal netwerk en eenzame ouderen. Het is de uitdaging om voor al deze mensen een aantrekkelijk en toegankelijk cultureel aanbod te ontwikkelen.
De tweede conclusie was dat er inderdaad veel georganiseerd wordt, maar dat lang niet iedereen weet dat er zoveel gebeurt. Het contactblad voor en door senioren wordt erg gewaardeerd, maar daar staat ook niet alles in. Wist u bijvoorbeeld dat in de verzorgingshuizen van Viva Zorggroep veel activiteiten ook toegankelijk zijn voor mensen uit de buurt? En dat onze gratis leerlingenconcerten en concerten van St. Caecilia in het gemeentehuis ook voor ouderen heel geschikt zijn?
Er waren ook veel leuke ideeën voor nieuwe projecten en activiteiten. Een paar voorbeelden: het organiseren van uitstapjes naar musea en theater in de regio, muziekmiddagen waar iedereen zijn favoriete plaat kan draaien, lezingen over kunstgeschiedenis, culturele wandelingen door Heemskerk, projecten waarin ouderen en jongeren samen werken, instrumenten uit het stof halen, kleinschalige spontane uitvoeringen en workshops door senioren zelf georganiseerd.
Wij gaan nu aan de slag om samen met alle partners een mooi plan uit te werken en de deelnemers van de brainstorm blijven meedenken. Laat het ons vooral weten!
Mirjam du Cloo, directeur Cultuurhuis Heemskerk

Meer berichten