Vrienden brouwen eigen biertje - `We zijn echte liefhebbers, dus dit smaakt naar meer!`

  Nieuws
Deze vier vrienden besloten dat het een goed idee was om een eigen biertje te brouwen. (Foto: aangeleverd)
Deze vier vrienden besloten dat het een goed idee was om een eigen biertje te brouwen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HEEMSKERK – Hoeveel vrienden dromen er niet van om hun eigen biertje te maken? Dennis Vermeij, Jasper Schavemaker, Patrick Smit en Garikai van Weydom – allemaal 31 jaar oud en grote bierliefhebbers – deden het gewoon! Het eerste ‘officiële’ biertje van Brouwerij ’t Maatje is onlangs verschenen. En dat smaakt naar meer voor de mannen.


Wat begon als een grapje, liep vervolgens compleet uit de hand bij de vrienden. “We zijn liefhebbers en besloten op een avond een eigen biertje te maken. Gewoon met een starterskit die we via internet bestelden”, vertelt Patrick. Dat eerste biertje werd in de keuken van Jasper gebrouwen. “De potten en pannen stonden te pruttelen. We vonden het leuk om te doen, maar wat nog veel belangrijker is; we maakten echt zelf bier! En het was nog lekker ook.”
Toen zijn de maatjes gaan experimenteren en uit gaan zoeken wat ze konden doen om de smaak te beïnvloeden. Een beetje meer hop, een ander soort hop, een kortere of langere kooktijd; de mogelijkheden bleken eindeloos. “We begonnen met 5 liter, en dat werd al snel 20 liter. Toen we ons recept eenmaal geperfectioneerd hadden, was dat het moment waarop we het professioneler wilden aanpakken. De Noord-Hollandse Bierbrouwerij kon ons daarbij helpen. Met ons recept en hun kennis van zaken gingen we aan de slag. En wat een apparatuur hebben ze daar, we hebben in één keer 500 liter gebrouwen!” aldus Dennis.

Dit eerste bier van Brouwerij ’t Maatje draagt de naam Primaat. Het is een India Pale Ale, kortweg IPA. Aan deze biersoort wordt van oudsher meer hop toegevoegd, waardoor het bier langer houdbaar bleef op de scheepstochten naar de overzeese koloniën. De extra hop zorgt voor wat meer bitterheid en vooral voor de lekker fruitige hopsmaak. Het alcoholpercentage van de Primaat ligt op 6,5 procent. In samenwerking met de bierbrouwerij uit Uitgeest zijn er van hun eigen bier ruim 1000 flesjes gebotteld én een aantal vaten voor de tap. Alle flesjes dragen natuurlijk het zelfontworpen etiket.

Hoe hij smaakt? Het geduld van de mannen werd op de proef gesteld, want brouwen betekent veel wachten. Na de brouwdag heeft het bier drie weken de tijd nodig om te vergisten, waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Pas dan gaat het bier de fles in, maar ook daarna duurt het nog twee weken voordat het koolzuur erin komt. Maar het wachten werd beloond. "De Primaat is een heerlijke IPA geworden. Met een volle smaak door de drie soorten hop die zijn gebruikt. En mooi goudkleurig, want het oog wil ook wat."

En nu? “Dit smaakt naar meer! Bierbrouwen vinden we leuk en we hebben nog steeds erg veel lol in het zoeken naar nieuwe recepten. Ook als er een nieuw officieel biertje komt, willen we weer alles zelf ontwikkelen. Dus dat betekent dat we gewoon weer aan de slag gaan in de keuken van Garikai”, lacht Jasper. “We hoeven er geen commercieel succes van te maken. Dit vinden we gewoon leuk. En als we straks hier in het café ons eigen biertje kunnen bestellen, zou dat natuurlijk helemaal super zijn!”

Lees het hele verhaal van de vier vrienden op www.brouwerijhetmaatje.nl. Via deze website is de Primaat vanaf heden ook te bestellen. Daarnaast zal het bier te koop zijn bij diverse kroegen en speciaalzaken, bijvoorbeeld Simons Kaas & Noten, Jack’s Bier Café en Café Lokaal.

Meer berichten