Heemskerker Carlos Yuste in nieuw tv-programma MAX - Vijfhonderd kilometer lopen naar Santiago de Compostela
  Nieuws

De deelnemers aan het programma 'Laat mij maar lopen' met uiterst rechts Carlos Yuste. (Foto: MAX / Roland J. Reinders)
De deelnemers aan het programma 'Laat mij maar lopen' met uiterst rechts Carlos Yuste. (Foto: MAX / Roland J. Reinders) (rodi.nl)

HEEMSKERK - Gisteravond werd via NPO 1 de eerste aflevering van het nieuwe televisieprogramma ‘Laat mij maar lopen’ uitgezonden. In deze vierdelige serie worden zeven mensen gevolgd die in drie weken tijd vijfhonderd kilometer van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela lopen. Onder hen ook de 49-jarige Heemskerker Carlos Yuste. Voor hem ging met het lopen van deze route een lang gekoesterde wens in vervulling.

Al toen Carlos Yuste een jaar of twintig was, kreeg hij het idee om de pelgrimsroute in het noorden van Spanje ooit te gaan lopen. Het kwam er alleen nooit van, tot hij vorig jaar op Facebook een oproep zag van omroep MAX. Voor het nieuwe televisieprogramma ‘Laat mij maar lopen’ werden deelnemers gezocht. Yuste greep direct zijn kans en meldde zich aan. Na drie selectierondes behoorde hij tot de zeven kandidaten die daadwerkelijk naar Spanje zouden gaan vertrekken en drie weken lang met de camera’s gevolgd zouden worden. Hij vertelt: “Mijn vader komt uit die streek. Hij overleed vier jaar geleden en ik heb het daar heel moeilijk mee gehad. Hij leed aan een spierziekte en koos ervoor euthanasie te laten plegen, hoewel hij niet terminaal ziek was.” Met zijn deelname aan de wandeltocht, die een deel van de Via de la Plata beslaat, hoopte Carlos Yuste innerlijke rust te vinden en het overlijden van zijn vader een plek te kunnen geven. “Lopen werkt helend voor de geest. Het lopen van deze tocht is best afzien, je loopt in de hitte en ik was bovendien niet echt geoefend. Door de blaren deed elke stap pijn. Als mijn vader zo heeft geleden als ik op dat moment, kan ik begrijpen dat hij voor euthanasie heeft gekozen.” Het was voor Carlos wel even wennen aan de televisiecamera’s om hem heen. “De eerste twee dagen voelde dat erg ongemakkelijk. Daarna laat je het los en sta je er verder niet meer bij stil. Dat is ook juist het mooie aan dit programma, dat het zo puur is. Je kunt niets verbergen.” Het idee voor het programma komt van Mariska van der Klis (bekend als Mariska Hulscher), zij is zelf een fervent loopster en kwam tijdens een van haar tochten op de gedachte om een groep wandelaars tijdens hun tocht te volgen en hun verhalen in beeld te brengen. Of alle kandidaten de eindstreep hebben gehaald, is in de komende woensdagavonden (NPO 1, 21.25 uur) te zien. De aflevering van gisteren kan via www.maxvandaag.nl worden teruggekeken.

Meer berichten