Loes Kaijen zwemt van Engeland naar Frankrijk - Donaties bestemd voor `Free a Girl `

  Nieuws
Loes Kaijen vraagt met haar zwemprestatie aandacht voor 'Free a Girl'. (Foto: Mark Koolen)
Loes Kaijen vraagt met haar zwemprestatie aandacht voor 'Free a Girl'. (Foto: Mark Koolen) (rodi.nl)

HEEMSKERK - Terwijl deze krant gedrukt en verspreid wordt, is Loes Kaijen bezig aan de grootste uitdaging van haar leven. De 45-jarige therapeute, werkzaam bij Hypnotherapie Heemskerk, zwemt samen met drie teamleden in estafette van Engeland naar Frankrijk. Deze uitdaging gaat ze aan om de aandacht te vestigen op Free a Girl, een organisatie die zich inspant om jonge meisjes te bevrijden uit de gedwongen prostitutie.
Twee jaar intensieve voorbereiding gingen aan dit moment vooraf. Loes Kaijen trainde vele uren in het zwembad, stak met haar team vorig jaar zwemmend het IJsselmeer over en zwom solo in oktober van Breukelen naar Loenen aan de Vecht. Ze is inmiddels getraind op zwemmen in water van 16 graden Celsius. Dat het zeewater door de recente hittegolf warmer is, ervaart ze als een aangename bijkomstigheid. De afstand van het Britse Dover naar het Franse Calais bedraagt ongeveer 34 kilometer, wanneer je het in een rechte lijn zou zwemmen. “Maar dat gaat niet, want je bent afhankelijk van de stroming en van het getij”, legt ze uit. De te overbruggen afstand wordt daardoor vermoedelijk rond de 50 kilometer, maar zou ook langer kunnen zijn. De verwachting is dat de tocht twaalf tot zestien uur gaat duren, maar zeker is dat allerminst. De vier teamleden zwemmen steeds een uur en worden dan afgelost. “Een uur zwemmen en dan drie uur rusten. Er gaat een waarnemer mee die alles controleert. Wanneer we precies starten, horen we misschien pas een paar uur van te voren. Dat hangt af van het weer, het getij, de stroming en de wind.”
Loes koppelt haar bijzondere zwemproject aan de organisatie Free a Girl. Ze vertelt: “Ik ben hypnotherapeut geworden om mensen met trauma te begeleiden naar een nieuwe start in het leven. Prachtig, maar zwaar werk. 80% van mijn cliënten is mishandeld, misbruikt en heeft zich behoorlijk onveilig gevoeld.” Toen ze eerder dit jaar met haar jongste dochter de avondvierdaagse liep, raakte ze in gesprek met een andere moeder. Zij werkt voor Free a Girl en haar verhaal greep Loes zeer aan. Zichtbaar geëmotioneerd gaat ze verder: “In India worden meisjes van amper acht jaar oud tot prostitutie gedwongen. Ze krijgen hormonen en drugs toegediend, zodat ze wat voller en rijper ogen. Vervolgens gaat er twintig keer per dag een man overheen.” Om aan deze afschuwelijke praktijken een einde te maken, heeft Free a Girl onder andere in India een programma opgezet. Loes: “Toen ik van dit project hoorde, vielen voor mij alle puzzelstukjes op zijn plaats. Ik wist vanaf dat moment dat ik me hiervoor wilde gaan inzetten.”
Meer weten of geld doneren? Ga naar www.freeagirl.nl/adm_campaign/free-a-girl-channel-challenge.

Meer berichten