Massale vissterfte door warm weer

Nieuws
Vrijwilligers van Dierenambulance Kennemerland hebben geassisteerd bij het verwijderen van de dode vissen uit de Neksloot. (Foto: Aangeleverd)
Vrijwilligers van Dierenambulance Kennemerland hebben geassisteerd bij het verwijderen van de dode vissen uit de Neksloot. (Foto: Aangeleverd) rodi.nl

HEEMSKERK - De hitte van de afgelopen weken mag dan voor vakantiegangers een zeer welkom zijn, de nadelen zijn ook talrijk. De recente duinbrand bij Heemskerk is daar een voorbeeld van en planten en bomen hebben het zwaar omdat ze niet voldoende water krijgen. Ook voor de visstand is de situatie zorgelijk, tijdens de hitte van twee weken geleden was in de Neksloot bij de Mozartstraat sprake van massale vissterfte.
Volgens een woordvoerder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) kan alleen langdurige regen de vissen redden, daardoor koelt het slootwater af en krijgen de vissen bovendien vers water met meer zuurstof. Theo Breedijk, viswaterbeheerder bij hengelsportvereniging Het Snoekje en gemeenteraadslid voor Heemskerk Lokaal, heeft zijn bedenkingen over de wijze waarop HHNK het water in de Heemskerkse sloten beheert. De massale vissterfte in Heemskerk wijt hij aan zuurstofgebrek door warm water (laag zuurstofgehalte), veel te veel waterplanten (onttrekken 's nachts veel zuurstof), geheel afdekkende krooslaag (geen zuurstof aan het wateroppervlak) en vrijwel geen waterdoorstroming vanuit de polder. Theo Breedijk: "De ondiepte van 50 à 60 centimeter met circa 30 à 40 centimeter bagger levert door het heldere water snelle overdadige waterplantengroei (waterpest) op, waardoor de grote vis onvoldoende leefruimte heeft. Vooral de grote brasems blijken hierbij erg gevoelig voor de combinatie met laag zuurstof. Ook opvallend dat zoveel grote brasems zijn samengeschoold naar dit traject voor de stuw, mogelijk op zoek naar de laatste water doorstroming vanuit de polder?" Breedijk zet zijn vraagtekens bij het late maaimoment, pas aan het einde van het maaiseizoen was Heemskerk aan de beurt. Volgens HHNK worden eerst de belangrijkste knelpunten aangepakt, Breedijk op zijn beurt merkt op dat de watertemperatuur volgens zijn eigen waarneming veel hoger was dan de maximaal toegestane 20 graden voor maaiwerkzaamheden. In de afgelopen week was het minder warm als in de week ervoor, toch was er ook toen sprake van vissterfte in Heemskerk. Theo Breedijk rapporteert ongeveer twintig stuks dode witvis in de sloot bij de Ruysdaelstraat. Ook hier is volgens hem sprake van te veel plantengroei en geen enkele doorstroming van het water. Hij pleit voor strengere ecologische regels van de gemeente voor het wateronderhoud dat HHNK uitvoert.