Hans Lieshout gaat voor podiumplaats bij Marathon van Amsterdam - Sponsoractie om geld in te zamelen voor Stich

  Nieuws
Hans Lieshout koestert dierbare herinneringen aan zijn marathonoverwinning in Spitsbergen (2002) en het gelopen clubrecord (2.32.11) van AV DEM in Rotterdam (1985). (Foto: Bos Media Services)
Hans Lieshout koestert dierbare herinneringen aan zijn marathonoverwinning in Spitsbergen (2002) en het gelopen clubrecord (2.32.11) van AV DEM in Rotterdam (1985). (Foto: Bos Media Services) (rodi.nl)

DOOR RAIMOND BOS
HEEMSKERK - Twee keer zag Hans Lieshout (56) een volledig gezonde collega fysiek geheel aftakelen door de ziekte Multiple Sclerose (MS). Machteloos toekijken is voor de Heemskerker geen optie, daarom is hij nu een sponsoractie gestart om geld in te zamelen voor Stichting MS Research. Op 21 oktober neemt Hans, in het dagelijks leven projectmanager bij KLM, deel aan de Marathon van Amsterdam, waaraan tevens het Nederlands Kampioenschap is gekoppeld. Hij wil eindigen bij de beste drie in zijn leeftijdsklasse en tegelijk zoveel mogelijk geld ophalen om de ziekte MS te kunnen bestrijden.


Hans beoefent de hardloopsport al veertig jaar en begon in 1985 met het lopen van marathons. Ruim 42 kilometer hardlopen aan een stuk vergt heel wat van het menselijk lichaam. ,,Vooral die laatste 12 kilometer’’, weet Hans. Hij legt uit: “Tijdens de trainingen loop je hooguit 30 kilometer, daarna komt het punt waarop je lichaam vet gaat verbranden. Het lijkt alsof je spieren dan willen zeggen ‘stop er maar mee’ en juist daarin schuilt de uitdaging. De euforie als je de volledige afstand weet te volbrengen, dat is geweldig!” In 1985 zette Hans Lieshout voor de Beverwijkse atletiekvereniging DEM het clubrecord op zijn naam tijdens de Marathon van Rotterdam. Hij liep de afstand toen in 2 uur en 32 minuten. “Daar zit ook een stukje tactiek in. Je moet niet constant voorop willen lopen, want dat kan je bezuren in de laatste 12 kilometer.” De mooiste herinneringen heeft hij echter aan de Marathon van Spitsbergen in 2002. “Je loopt in een gebied waar de eeuwige sneeuw ligt, over een pad dat voor het evenement sneeuwvrij is gemaakt. Langs de route staan mensen van de organisatie met geweren in de hand, voor als er een ijsbeer het parcours nadert. Een heel bijzondere ervaring.” Ook in Spitsbergen wist Hans de wedstrijd te winnen. In Amsterdam verscheen hij al diverse malen aan de start in de categorie senioren. Gezien zijn leeftijd is hij nu ingedeeld bij veteranen 2 (55-59 jaar) en verwacht hij, op basis van zijn huidige trainingsresultaten, rond de 2 uur en 58 minuten nodig te hebben. “Dat moet goed zijn voor een podiumplaats. Maar het is vooral belangrijk dat er veel sponsorgeld binnenkomt voor Stichting MS Research. MS is een aandoening aan het centraal zenuwstelsel, waarover nog veel onduidelijk is. Je kunt erdoor in een rolstoel komen of blind worden. Ik wil mensen bewust maken van deze ziekte en er zoveel mogelijk geld voor inzamelen.” Een sponsorgift is welkom op rekening NL43ABNA0545690552 ten name van J.J.L. Lieshout onder vermelding van MS Research.

Meer berichten