Plasticbak voor inwoners Zuidbroek Oosterwijk

  Nieuws
De inwoners van Zuidbroek Oosterwijk krijgen een bak voor plastic, blik en drinkpakken. (foto aangeleverd)
De inwoners van Zuidbroek Oosterwijk krijgen een bak voor plastic, blik en drinkpakken. (foto aangeleverd) (rodi.nl)

HEEMSKERK - De inwoners van de wijk Zuidbroek Oosterwijk hebben deze maand oktober een bak voor plastic, blik en drinkpakken gekregen. Zo wordt het makkelijker om thuis afval goed te scheiden. De bak is op proef; na een half jaar wordt bekeken wat de resultaten zijn en of deze manier van afval scheiden goed bevalt.

De plasticbak wordt net als de restafvalbak eens per vier weken geleegd, de gft-bak eens per twee weken. Omdat het nu makkelijker wordt om afval goed te scheiden, blijft er steeds minder restafval over in Heemskerk. En waardevolle materialen uit afval kunnen beter worden hergebruikt als het afval goed wordt gescheiden.
Ruim duizend huishoudens krijgen een plasticbak aan huis. De inwoners hoeven niet meer met hun plasticzakken naar de verzamelcontainers in de wijk te gaan. De plasticbakken worden eens per vier weken geleegd. Meerdere gemeenten gingen Heemskerk voor met deze wijziging. De ervaring leert dat het voldoende is om de restafvalbak eens per vier weken te legen, omdat er minder restafval overblijft.
De proef in de wijk Zuidbroek Oosterwijk duurt een half jaar. Op basis van de uitkomsten en evaluatie van deze proef wordt gekeken naar een mogelijk vervolg. Ook voor de rest van de gemeente wordt gekeken hoe de afvalinzameling kan veranderen om de hoeveelheid restafval te laten dalen. In 2020 moet driekwart van het afval gescheiden zijn.

Meer berichten