All I Want for X-mas is truth - Kerst op het Plein haakt in op discussie over nepnieuws

  Nieuws
All I Want for X-mas is truth<br /><span class="chapeau">Kerst op het Plein haakt in op discussie over nepnieuws</span>
All I Want for X-mas is truth<br /><span class="chapeau">Kerst op het Plein haakt in op discussie over nepnieuws</span> (rodi.nl)

DOOR RAIMOND BOS
HEEMSKERK - Het Platform Heemskerken brengt in samenwerking met het Bonhoeffer College uit Castricum op zaterdag 15 december een nieuwe editie van ‘Kerst op het Plein’. De muziektheaterproductie haakt in op de discussie rond nepnieuws. Centrale vragen tijdens deze avond zijn wat de betekenis van het kerstverhaal anno 2018 is voor de inwoners van Heemskerk en op welke wijze mensen onderling verbinding realiseren.
Net als in voorgaande jaren schreven de leerlingen van het Bonhoeffer College zelf het script van de voorstelling. Moderne korte theaterscènes worden verbeeld op een groot podium. De muziek wordt verzorgd door leerlingen van de schoolband. Het moderne kerstverhaal begint wanneer een afgezant van God de geboorte van de verlosser aankondigt. Dat gebeurt onzorgvuldig, omdat de boodschapper oortjes in heeft als hij de opdracht krijgt. De aankondiging wordt vervormd door de mensen die het nieuws doorvertellen en de media pikken het op. De geliefde zangeres Maria, die het kind zal krijgen, wordt aan de tand gevoeld bij het programma ‘Shownieuws’, dat iedere dag steevast in het avondschema staat van dictator Herodes. Hij schrikt zich rot van de tijding dat er een koning geboren zal worden die zal heersen over het gebied dat hij regeert. Hij wil de macht zelf in handen houden en ook zelf bepalen aan wie hij die zal overdragen. Hij geeft onmiddellijk opdracht om zowel Maria als Jozef op te laten nemen in een kliniek. Hoe zou dat aflopen?
De lokale kerken willen op het Nielenplein betekenisvol aanwezig zijn in de plaatselijke samenleving door een podium van verbinding te creëren. Het gaat om samenhang van de waarden van Kerst en de praktijk van alle dag. Korte video-interviews illustreren hoe mensen onderling verbindingen realiseren. Eén van de mensen die aan het woord komt, is Cees Hamers van Theatermanifestatie IJmond, bekend van de productie ‘Schemering’ bij slot Assumburg. Kunst verbindt mensen op een creatieve manier. Jonge professionals samen met vrijwilligers, jong en oud, zetten zich in en ontdekken een ambitie om boven zichzelf uit te stijgen. Ook Ben Welp van buurtcentrum d’Evelaer wordt geïnterviewd. Via het schooltuinenproject leert hij leerlingen ontdekken hoe tomaten groeien en helpt hij ze bij het planten, verzorgen en oogsten van de groenten. Het verzorgen van maaltijden in d‘Evelaer is een jaarlijks terugkerend feest van verbinding. De derde gesprekspartner is predikant Marco Visser, die met zijn reeks Bijbelgesprekken mensen vraagt naar hun inspiratiebronnen. Mensen blijken elkaar met al hun verschillen veel te zeggen en te vragen te hebben. Zo komt werkelijke verbinding tot stand.
Kerst op het Plein start om 20.00 uur met het zingen van Christmas Carols. Aansluitend wordt de muziektheaterproductie opgevoerd. De toegang is gratis.

Meer berichten