Voorlezers gezocht

  Nieuws
Een jongetje bekijkt samen met een voorleesvrijwilliger de plaatjes in het voorleesboek. (Foto: Aangeleverd)
Een jongetje bekijkt samen met een voorleesvrijwilliger de plaatjes in het voorleesboek. (Foto: Aangeleverd) (rodi.nl)

HEEMSKERK - Eens per week een uurtje voorlezen voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar. Een leuke bezigheid, die de kinderen enorm helpt in hun taalontwikkeling. Omdat niet alle ouders goed in staat zijn om hun kinderen in de Nederlandse taal voor te lezen, is drie jaar geleden de activiteit 'Heemskerk Leest Voor' gestart. Hiervoor is men op zoek naar nieuwe vrijwilligers.
Voorlezen prikkelt de taalontwikkeling van kinderen, vergroot hun woordenschat en bovenal het plezier in taal. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden die invloed hebben op het leren op school. Voorlezen is dus heel belangrijk. De vrijwilligers van Heemskerk Leest Voor komen achttien weken lang eens per week bij een gezin thuis om voor te lezen. Ook doen de vrijwilligers spelletjes met de kinderen en zingen liedjes met ze. Ze leren de ouders om dit ook te doen en ze bezoeken ook samen de bibliotheek. op deze manier is door meer dan zestig vrijwilligers al voorgelezen bij meer dan 125 gezinnen. Meedoen is leerzaam voor ouder en kind en daarnaast is het vooral ook leuk om te doen.
De belangstelling voor het project is groot. Vooral in gezinnen waar de Nederlandse taal niet de moedertaal is, vormt het voorlezen een belangrijke ondersteuning voor de kinderen. Omdat er regelmatig sprake is van een wachtlijst, is men steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Iedereen die voor deze leuke vrijwilligerstaak een uurtje in de week kan vrijmaken en op deze manier kinderen kunnen helpen met hun taalontwikkeling, is van harte welkom. Heemskerk Leest Voor is een activiteit van Welschap Welzijn in samenwerking met het consultatiebureau, het Centrum voor Jeugd en Gezin en Bibliotheek IJmond-Noord. Neem voor nadere inlichtingen contact op met Tine Smits van Welschap Welzijn (0251 207737 / 06 41331507 / tine.smits@welschap.nl).

Meer berichten