Bord bij Kruisberg herinnert aan omgekomen Britten

  Nieuws
(Foto: Leo Tillmans)
(Foto: Leo Tillmans) (rodi.nl)

HEEMSKERK - Bij de Kruisberg in het Noord-Hollands Duinreservaat is een bord geplaatst ter nagedachtenis aan de bemanning van de Britse Lancaster DS835, die omkwam toen het toestel tijdens de Tweede Wereldoorlog op die locatie neerstortte. Op het bord zijn de foto's van de zeven bemanningsleden te zien, in twee talen wordt uitleg over de vliegtuigcrash gegeven.
Een hevige knal op 16 december 1943 om 18.15 uur deed veel Heemskerkers opschrikken. Boven het duingebied was een felrode gloed te zien, die duidelijk maakte dat er iets flink mis was. Het bleek te gaan om een Lancaster DS835 die een uur eerder was vertrokken vanaf de vliegbasis RAF-Witchford met als missie: een bombardement op Berlijn. Het toestel was onderdeel van een formatie van 483 Lancasters en 10 Mosquito's. Waar de Duitsers aanvankelijk claimden het toestel uit de lucht te hebben geschoten, werd al snel duidelijk dat een technisch mankement de oorzaak moest zijn geweest van de vliegtuigcrash. Later bleek dat het betreffende toestel gloednieuw was, er was nog maar vier uur mee gevlogen voordat het opsteeg voor deze missie. De lichamen van vijf van de zeven bemanningsleden werden direct in de nabijheid van het gecrashte toestel gevonden, een zoektocht leidde uiteindelijk ook tot de vondst van de andere twee lichamen.
Norman Newton, Ernest Downs, Islwyn Lewis, Geoffrey Ray, Alfred Cowdrey, Ronald Hawkins en Harcus Seatter lieten die dag het leven ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog. Hun lichamen zijn vier dagen na de vliegtuigcrash begraven aan de voet van de dorpskerk in het centrum van Heemskerk. Elk jaar wordt hier op 16 december een herdenkingsplechtigheid gehouden. Dit jaar was het 75 jaar geleden dat de ramp bij de Kruisberg zich voltrok. Dat feit is aangegrepen om nu ook een gedenkbord in het duingebied te plaatsen. De Stichting 4 en 5 mei Heemskerk en PWN, als beheerder van het Noord-Hollands Duinreservaat, hebben dit mogelijk gemaakt.

Meer berichten