(Foto: Gemeente Heemstede.)

Veteranendag 22 juni en Veterans' view 19-25 juni in Heemstede

HEEMSTEDE - Ter gelegenheid van de jaarlijkse viering van Veteranendag in Heemstede staat van 19 tot en met 25 juni in het raadhuis de 'Veterans' view'. Dit is een interactieve installatie onder een grote baret. Hier kunnen bezoekers missies beleven zoals veteranen dat deden. Iedereen is welkom op werkdagen tijdens de openingstijden van het raadhuis. Daarnaast is de Veterans' view er natuurlijk ook voor de veteranen zelf. Zij kunnen een kijkje nemen tijdens Veteranendag, die in Heemstede plaatsvindt op zaterdag 22 juni.

Onder de baret missies beleven als een veteraan

Door plaats te nemen onder de baret ervaren belangstellenden wat veteranen meemaakten tijdens hun inzet in dienst van de vrede. Zo vertelt Manja Blok over haar ervaringen als F-16-vlieger in Bosnië, neemt Roy Schuurmans de bezoeker mee naar Rwanda in 1994 en vertelt Elie Schilt over zijn missie naar Korea in de jaren vijftig. De Veterans' view staat van 19 tot en met 25 juni 2019 in de Burgerzaal en is, naast Veteranendag, te bezoeken tijdens de openingstijden van het raadhuis.

Programma Veteranendag

De dag begint om 12.45 uur met een herdenkingsbijeenkomst bij de gedenksteen voor militairen uit Heemstede die na de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in het voormalige Nederlands-Indië, op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan. Om 13.45 uur worden de veteranen ontvangen in of voor het raadhuis (afhankelijk van het weer). De gastspreker is dit jaar majoor der mariniers de heer Johan Bleker.

Raadhuis

Rond 14.30 uur begint het informele deel bij het raadhuis, met het traditionele haringhappen. Verder is er een demonstratie van oude legervoertuigen, verzorgd door 'Keep Them Rolling'. Het Korps Mariniers is aanwezig met twee paarden met volle bepakking. Om 15.30 uur start een rondrit van ongeveer een half uur met oude legervoertuigen door Heemstede. De dag wordt muzikaal ondersteund door de Teisterband.

Landelijke Veteranendag

De landelijke veteranendag in Den Haag wordt dit jaar gevierd op zaterdag 29 juni. In Heemstede wordt de dag altijd een week voor de landelijke veteranendag georganiseerd, zodat veteranen aan beide dagen kunnen deelnemen.

Zaterdag 22 juni

12.45 uur Herdenkingsbijeenkomst op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan, bij de gedenksteen. Deze herdenking wordt muzikaal ondersteund door de Teisterband.

13.45 uur Ontvangst door de gemeente in of voor het raadhuis, Raadhuisplein 1. Gelegenheid om de 'Veterans' view' te bekijken.

De ontvangst wordt opgeluisterd door een optreden van de Teisterband.

14.15 uur Welkomstwoord door burgemeester mevrouw Astrid Nienhuis

14.20 uur Toespraak door majoor der mariniers de heer Johan Bleker

14.35 uur Informeel samenzijn, met het traditionele haringhappen en drankje in of voor het raadhuis, afhankelijk van het weer.

Ook kunt u een bezoek brengen aan de markt met oude legermaterialen, verzorgd door Keep Them Rolling en het Nederlands Transport Museum uit Nieuw Vennep.

Het Korps Mariniers is aanwezig met 2 paarden.

15.25 uur Slotwoord door de heer Ap van Leeuwen, bestuurslid van de Advies Commissie Veteranen

15.40 uur Start rondrit met oude legervoertuigen van Keep Them Rolling.

Deze rondrit duurt ongeveer een half uur. U wordt naar wens afgezet bij de begraafplaats of het raadhuis.

Meer berichten