Arnout Korf en Rebecca van Leeuwen ontwikkelden Baanbreker voor de werkzoekende 45-plusser.
Arnout Korf en Rebecca van Leeuwen ontwikkelden Baanbreker voor de werkzoekende 45-plusser. ((Foto: Lenna van den Haak))

BaanBreker komt op voor de 45-plusser

HAARLEM - "Sluit allemaal de ogen en als je wordt aangetikt kom je op het podium staan om een liedje van Bassie & Adriaan te zingen." Wat spreker Arnout Korf zegt, komt direct binnen bij de deelnemers van De Baanproeverij. De gedachte 'Dat ga ik echt niet doen!' dreef binnen één seconde als een wolk boven de groep. "Deze gedachte en het gevoel dat erbij komt kijken is een primaire reactie van velen. Het manipuleert je hele manier van doen en denken. Laat het los en blijf positief. Welkom bij Het is Netwerken, we gaan jullie helpen met vinden van een baan."

65 procent van de cursisten vindt na afronding van BaanBreker betaald werk

Arnout Korf en Rebecca van Leeuwen zijn de sprekers tijdens De Baanproeverij. Het woord zegt het al, proeven aan een baan. Gericht op 45-plussers, want daar begint de ellende al als het gaat om het vinden van een betaalde baan. "In deze sessie wordt uitgelegd wat de persoon in kwestie er zelf aan kan doen om beter op de arbeidsmarkt te komen. Korf en Van Leeuwen ontwikkelden een intensieve zeven weken durende training genaamd BaanBreker, waarbij deelnemers ontdekken wat ze nu precies willen en waar ze goed in zijn. Vervolgens gaan de deelnemers in gesprek met elkaar en organisaties nog voordat er een vacature is.

Deuk in zelfvertrouwen

De 35 nieuwsgierigen die in de Doelenzaal van de bibliotheek zitten willen allemaal hetzelfde, een betaalde baan. Ondanks dat de markt weer aantrekt blijft het voor deze groep lastig om werk te vinden. "Ik weet eerlijk gezegd niet goed wat ik wil en wat ik kan. Als ik dat al voor elkaar weet te krijgen tijdens een sessie dan komt de rest ook wel goed," vertelt een deelnemer. Een andere nieuwsgierige zit al jaren thuis omdat ze gewoon "geen fut meer heeft" om te solliciteren. Volgens Rebecca willen de meesten niet met naam in de krant omdat het toch een beladen onderwerp is. "Als je een tijd zonder baan zit en afwijzing na afwijzing krijgt, geeft dat wel een deuk in je zelfvertrouwen."

Betaald werk

De Baanproeverij is onderdeel van Het is Netwerken, Door en voor werkzoekende 45-plussers in regio Haarlem. Wij zoeken en vinden mogelijkheden om weer aan het werk te komen. In een baan, als zelfstandig ondernemer of op andere manieren. Een geboortejaar van iemand mag niet bepalend zijn voor het vinden en hebben van betaald werk. "Ik kan zeggen dat 65 procent van de cursisten na afronding van BaanBreker betaald werken heeft gevonden. Dat geeft de burger toch moed!"

Baanbreker start op 1 oktober, aanmelden voor dit programma kan op BaanBreker

Meer berichten