Beperkt verkeer op Station Heemstede.
Beperkt verkeer op Station Heemstede. ((Foto: Christa Warmerdam))

Beperkingen treinverkeer Haarlem - Leiden

Door Christa Warmerdam

HAARLEM/HEEMSTEDE – Op station Heemstede-Aerdenhout hangt al een aantal posters om aan te kondigen dat de reizigers tussen 24 maart en 14 april last zullen hebben van de werkzaamheden aan het spoor. ProRail werkt rondom Leiden voortdurend aan het vernieuwen en verbeteren van het spoor. Zo is het nu de beurt aan het spoor rondom Leiden Centraal.

In twee jaar tijd vervangt ProRail alle sporen op en rondom het station. Ze halen 28 wissels weg, vervangen 55 wissels en vernieuwen over een lengte van twee kilometer alle rails, dwarsliggers, ballast en bovenleiding. Dat doen ze op een duurzame manier. Zo worden ecodwarsliggers gebruikt. Bij het maken van dit nieuwe type dwarsliggers komt veel minder CO2 vrij dan bij conventionele dwarsliggers. Ook worden langs het spoor speciale nestkasten opgehangen voor mussen om deze oer-Hollandse vogel te beschermen. De diertjes hebben het al tientallen jaren moeilijk door een steeds verder krimpend leefgebied.

Dit heeft wel gevolgen voor de reizigers. In de periode 24 maart tot en met 14 april geldt dat tussen 05.00 en 22.50 uur de dienstregeling wordt aangepast (minder treinen). Tussen 22.50 en 05.00 uur -en op zaterdag 6 en zondag 7 april de hele dag- rijden er geen treinen. Er rijden dan bussen tussen Haarlem en Den Haag Centraal, tussen Schiphol Airport en Den Haag Centraal en tussen Leiden Centraal en Alphen a/d Rijn. De verwachte extra reistijd is volgens de NS één tot drie kwartier. Omdat het reisadvies per dag kan afwijken, adviseert de NS de reisplanner van te voren te raadplegen. Dit kan vanaf maximaal tien dagen voor de geplande reisdatum.

Meer berichten