Hera-trainer Henk van Dijk (r) helpt deelnemers aan de CityRun zich op de juiste manier voor te bereiden: 'In groepsverband trainen verhoogt het plezier.'
Hera-trainer Henk van Dijk (r) helpt deelnemers aan de CityRun zich op de juiste manier voor te bereiden: 'In groepsverband trainen verhoogt het plezier.' (Jolanda Jacobs Fotografie)

Succesvolle CityRun begint bij AV Hera

HEERHUGOWAARD - Weddenschap afgesloten, beginnende loper, je persoonlijk record verbeteren of al even niet meer getraind? Iedereen heeft zijn eigen redenen om goed voorbereid aan de start te verschijnen van de Heerhugowaard Cityrun By Night. Atletiekvereniging Hera kan lopers helpen om hun doel te bereiken. Onder leiding van Henk van Dijk, Europees en Nederlands kampioen op diverse hardlooponderdelen bij de Masters, traint een groep deelnemers tien weken lang om zijn doel te behalen: succesvol de Heerhugowaard CityRun by Night, vrijdag 12 april, voltooien.

Goed voorbereid aan de start staan van de CityRun is cruciaal, meent Van Dijk. "Allereerst zorgt een goede trainingsopbouw ervoor dat je prettiger gaat hardlopen, je wordt energieker en fitter. Met als resultaat dat je de CityRun makkelijker kunt lopen en mogelijk ook je tijd van vorig jaar kunt verbeteren. Ook kan je daardoor meer genieten van dit gezellige evenement en zal je merken dat je dan sneller herstelt van deze inspanning."

Theorie en praktijk

AV Hera heeft een speciaal trainingsprogramma opgezet voor deelnemers aan de Heerhugowaard CityRun, dat onlangs van start is. Er zijn twee groepstrainingen, op zaterdagochtend en woensdagavond. Van Dijk: "In groepsverband trainen verhoogt het plezier van deze voorbereiding en geeft de deelnemers steun. Gedurende een periode van tien weken krijgen de deelnemers een gevarieerd trainingsprogramma. Daarnaast krijgen de deelnemers een schema mee om eenmaal per week zelf te trainen. Tijdens de cursus werken we met een verantwoorde trainingsopbouw, komt er theorie aan bod, hardloop-specifieke oefeningen en doen we een intervaltraining op de atletiekbaan. De cursus duurt tot één week na de CityRun, zodat we gezellig kunnen afsluiten, napraten en nieuwe doelen kunnen stellen. Zoals bijvoorbeeld de Dam tot Damloop (by Night)."

Voorjaarsloop

Deelnemers aan de training krijgen bovendien de kans om wedstrijdervaring op te doen: onderdeel van het programma is een startbewijs voor de Voorjaarsloop die AV Hera zondag 10 maart organiseert. In een gemoedelijke sfeer en minder massaal dan de CityRun lopen de deelnemers vijf of tien kilometer door de polder. Ook kunnen ze een Coopertest van twaalf minuten doen; ideaal om te kijken hoe het met de conditie gesteld is en waaraan nog gewerkt moet worden. Voor iedereen die zich liever zelfstandig voorbereid op de CityRun, heeft Henk van Dijk nog enkele algemene tips. "Ga niet te snel van start; begin op 'praattempo' en bouw langzaam de afstand op. Waak er ook in de wedstrijd voor niet te snel van start te gaan. Het is beter om halverwege te ontdekken dat je nog kunt versnellen, dan dat je inzakt en misschien wel moet gaan wandelen. Vorm een hardloopgroepje of sluit je aan bij een vereniging. Samen lopen is namelijk veel gezelliger en maakt het makkelijker om vol te houden. Train ook een aantal keer 's avonds op het tijdstip van jouw start, doe in de week voor de CityRun een stapje terug in trainingsafstand en loop op ingelopen schoenen. Maar bovenal: geniet van het gezellige evenement!"

Inschrijven

De Heerhugowaard CityRun by Night wordt vrijdagavond 12 april gelopen. Er is een KidsRun (0,6 of 1,1 kilometer), een CityRun en een BusinessRun (beide vijf of tien kilometer). Inschrijven kan via www.heerhugowaardcityrun.nl. De opbrengst gaat onder meer naar stichting Medische Kindercirkel Alkmaar (www.mkcalkmaar.nl.).

Meer berichten