Easy Meals, een maaltijdenbox, is slechts één van de voorbeelden van een door de scholieren verzonnen onderneming.
Easy Meals, een maaltijdenbox, is slechts één van de voorbeelden van een door de scholieren verzonnen onderneming. ((Foto: Aangeleverd))

Han Fortmannleerlingen verdienen goed met eigen bedrijf

HEERHUGOWAARD – Een aantal havo 3-klassen van de locatie Han Fortmann van het Trinitas College is de afgelopen weken bezig geweest met het ondernemersproject Day for Change. Met de winst uit hun eigen onderneminkjes - in totaal bijna drieduizend euro - konden de leerlingen op hun beurt vrouwen in ontwikkelingslanden helpen met het opstarten van een eigen bedrijf.

Tijdens dit project, in het kader van het vak economie, kregen de leerlingen een gastles ondernemen en een gastles microkrediet. Deze lessen werden gegeven door ondernemers uit de omgeving. De leerlingen kregen van de ondernemers de opdracht mee om een bedrijfsplan te maken. Dit moesten ze vervolgens aanbevelen bij medewerkers van de Rabobank Alkmaar e.o. Als deze pitch van goede kwaliteit was, kregen ze een lening van enkele tientjes. Met dit microkrediet konden ze een bedrijfje opstarten.

De scholieren zijn zeer voortvarend en enthousiast te werk gegaan en zo ontstond er een grote variatie aan bedrijfjes. Er zijn bakkerijen gestart, bootcamps georganiseerd, tuinen opgeknapt, maaltijden bezorgd, taarten gebakken, tulpen verkocht, sieraden gemaakt en nog veel meer.

De inspanningen van de leerlingen zijn beloond met goede bedrijfsresultaten. De opbrengst van hun bedrijfjes gaat naar de stichting Day for Change, die hiermee vrouwen in ontwikkelingslanden helpt. De vrouwen krijgen een microkrediet en een cursus om een eigen bedrijf te starten. Met het hiermee verdiende geld kunnen ze hun gezin voorzien van de eerste levensbehoeften. Meer informatie hierover is te vinden op dayforchange.nl

Meer berichten