Het tweede vaatje Hollandse Nieuwe wordt door Brigitte Paulissen (tweede van links) overhandigd aan Dr. Blank van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Carola zelf en haar man Mark (rechts) zijn daar uiteraard ook bij aanwezig.
Het tweede vaatje Hollandse Nieuwe wordt door Brigitte Paulissen (tweede van links) overhandigd aan Dr. Blank van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Carola zelf en haar man Mark (rechts) zijn daar uiteraard ook bij aanwezig. ((Foto: Aangeleverd))

Haringen leveren € 70.000,- op voor Stichting CarolaHelpt.nl

HEERHUGOWAARD - Het was een boven verwachting goed geslaagde actie voor het goede doel. Dinsdag 11 juni werd bij Brasserie De IJmond in IJmuiden het tweede vaatje Hollandse Nieuwe volgens traditie geveild. Het vaatje is voor dit doel geschonken door Cornelis Vrolijk, groothandel in vis en zeevruchten. De opbrengst kwam dit jaar geheel ten goede aan Stichting CarolaHelpt.nl, een initiatief van het Heerhugowaardse raadslid Carola van 't Schip. Alles was aanwezig tijdens deze tot in de puntjes georganiseerde haringparty: spanning, sensatie, dramatiek en grote blijdschap. Carola kon er zelf helaas niet bij zijn. Zij was na een zware operatie op 8 mei opnieuw met spoed opgenomen vanwege een terugval. Maar,vanuit een bed in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis heeft zij de veiling via een online verbinding op de voet kunnen volgen.

Veiling van het tweede vaatje Hollandse Nieuwe levert € 70.000,- op

Carola richtte haar stichting twee jaar geleden op om geld in te zamelen voor immunotherapie, een behandeling waar ze zelf al jaren veel baat bij heeft. In 2012 werd bij haar een melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, geconstateerd. Sindsdien strijdt ze tegen de ziekte. Haar politieke carrière - met haar jarenlange ervaring als raadslid en fractievoorzitter namens de HOP was ze een serieuze kandidaat voor een wethouderspost - moest ze noodgedwongen op een lager pitje zetten. Maar stilzitten zit niet in haar aard, dus startte ze haar stichting. "Mijn maatschappelijke betrokkenheid plus mijn grote netwerk brachten mij op het idee wat te kunnen betekenen in de verdere ontwikkeling van immuuntherapie, de behandeling die mij al zeven jaar in leven houdt. Hoewel mijn situatie nog ernstig en niet stabiel is, geloof ik samen met mijn vooruitstrevende en zeer gemotiveerde arts dat immuuntherapie de toekomst is voor genezing of stabiliseren van vele soorten kanker. De afgelopen twee jaar is ook wereldwijd het geloof in het succes van immuuntherapie snel toegenomen. Maar optimalisering en personalisering is nodig omdat immuuntherapie nog lang niet bij elke patiënt werkt. Ons doel is hiervoor geld in te zamelen."

De veiling van het tweede vaatje Hollandse Nieuwe heeft in elk geval een prachtig bedrag opgeleverd. Telstar-directeur Pieter de Waard weet op perfecte wijze biedingen los te krijgen uit de zaal met aanwezigen. Na 78 biedingen zit de tijd erop en kiedst notaris Yvette Beumer blind het 'winnende lot'. Winnaar Zeehaven IJmuiden legt het vaatje echter terug, om het nogmaals bij opbod te laten veilen. Cornelis Vrolijk en Jim Iskes van het gelijknamige sleepbedrijf winnen het vaatje voor € 5.500,- maar ook zij laten het vaatje opnieuw veilen, ditmaal tegen afslag. Er wordt gemijnd door Brigitte Paulissen van Beterbusiness bij € 4.500,-, al geeft ze toe uitsluitend te hebben geboden om alle aanwezigen aan het jodelen te krijgen. "Daar knappen kankerpatiënten van op." Brigitte schenkt het vaatje daarna aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. De stemming zit er inmiddels goed in en de spanning stijgt bij het bekendmaken van de uiteindelijke opbrengst van de veiling. Tijdens het rekenwerk van notaris Beumer krijgt Mark van 't Schip van zijn vrouw te horen dat bij de eerder die dag gemaakte hersenscan de uitzaaiingen een stabiel beeld laten zien en dat Carola na een bloedtransfusie over enkele uren weer naar huis mag! Bij de bekendmaking van het enorme bedrag van € 70.000,- valt al het mooie van die avond samen. Uitzinnig van blijdschap nemen de aanwezigen van Stichting CarolaHelpt en het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis de cheque in ontvangst van Judith Nieborg van Brasserie De IJmond.

Hierna worden plannen gemaakt om de haring en de cheque in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis te overhandigen aan Professor Blank. Rauwe vis en een ziekenhuis gaan niet goed samen, waardoor de voorbereidingen best wat tijd in beslag nemen. Daarom wordt de haring uit het vaatje eerst aangeboden aan alle bewoners van verzorgingstehuis De Cameren in Limmen. Brigitte is de haring daar persoonlijk gaan brengen en heeft uitleg over Stichting CarolaHelpt en het onderzoek gegeven aan alle bewoners. Die zijn onder de indruk. Maandag 24 juni is het zover en gaat het vaatje, inclusief schalen met haring en de cheque op transport naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Carola: "Daar worden we ontvangen door professor Blank, die de cheque met een grote glimlach in ontvangst neemt. Hij geeft aan alle aanwezigen uitleg over het veelbelovende onderzoek. Daarna worden alle patiëntenafdelingen voorzien van prachtig opgemaakte schalen met haring. Onze dank gaat uit naar iedereen die deze haringparty tot een succes heeft gemaakt."

De opbrengst van de veiling is precies het bedrag wat Stichting CarolaHelpt jaarlijks bij elkaar wil brengen. Carola: "Dit geld dekt de kosten van de onderzoekster in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis voor één jaar. In twee jaar tijd heeft Stichting CarolaHelpt nu al ruim € 200.000,- ingezameld voor meer onderzoek naar de optimalisatie van immuuntherapie tegen kanker. Binnenkort staan meer acties op het programma, onder meer een spinning/Zumba-evenement in Heerhugowaard in september.

Meer informatie over de stichting en Carola's persoonlijke verhaal vind je op CarolaHelpt.nl.

Meer berichten