Nikko dook het water bij Hoorn alvast in tijdens een clinic.
Nikko dook het water bij Hoorn alvast in tijdens een clinic. ((Foto: Aangeleverd))

Zwemmen voor het goede doel

HEERHUGOWAARD - De vijftienjarige Nikko ten Have uit Heerhugowaard heeft een missie. Zondag 14 juli doet hij mee aan Swim to Fight Cancer, een evenement in Hoorn waarbij mensen zich op sportieve wijze inzetten om geld in te zamelen voor meer en beter kankeronderzoek. "Ik zwem die dag twee kilometer in de haven en het kanaal van Hoorn; hopelijk zijn er bedrijven en particulieren die mij willen sponsoren."

Waarom doe je mee aan Swim to Fight Cancer?

"Onlangs heb ik mijn tante Mimi verloren aan longkanker. Zij was pas 45 jaar oud en is binnen een half jaar na diagnosestelling overleden. Het was een moeilijke tijd, die ik niemand anders gun. Door deel te nemen aan Swim to Fight Cancer kan ik op mijn manier bijdragen aan het uit de wereld helpen van deze ziekte. Alle donaties gaan namelijk rechtstreeks naar kankeronderzoek."

Hoe bereid je je op het evenement?

"Sinds vorig jaar september doe ik aan wedstrijdzwemmen bij de Heerhugowaardse zwemvereniging Aquawaard. Daar train ik minimaal twee keer per week, wat me een aardige basis geeft. Verder heb ik zaterdag 29 juni meegedaan aan een zwemclinic in het IJsselmeer. De clinic werd georganiseerd door voormalig topzwemmer Joost Reijns, die tevens de man is achter Swim to Fight Cancer Hoorn. Zwemmen in open water is wel anders dan in het zwembad. Ik moest ook even wennen aan het zwemmen in een wetsuit. Bij het evenement is het dragen van een wetsuit verplicht, want het water is echt koud!"

Waar zie je het meeste tegenop?

"De afstand, twee kilometer, zwemmen in open water is niet niks. Ik heb het wel tijdens zwemtrainingen gedaan, maar dat is toch anders. Ik moet erop letten dat ik in het begin niet te snel wil gaan zwemmen, het is geen sprint. Dit is lange-afstandzwemmen. Als ik in het begin te snel zou gaan, dan zou ik er op het einde nog wel eens moeite mee kunnen krijgen. Maar ik ben me ervan bewust dat dit mijn valkuil zou kunnen worden, dus ik houd er rekening mee dat ik rustig start."

Wat wil je met jouw deelname bereiken?

"Door mijn deelname en de donaties die hiermee samenhangen, kan er verder onderzoek naar kanker worden gedaan. Hopelijk kan door dit onderzoek op korte termijn een doorbraak komen in genezing van diverse soorten kanker.
Verder wil ik met mijn deelname bereiken dat andere mensen zich ervan bewust worden dat kanker een vreselijke ziekte is, die je niemand toewenst. En dat deze mensen ook actief worden om kanker te bestrijden."

Hoe kunnen mensen je steunen?

"Donaties zijn uiteraard nog zeer welkom. Via mijn persoonlijke pagina binnen Swim to Fight Cancer, www.fightcancer.nl/fundraisers/nikkohave, kunnen mensen doneren. Deze donaties gaan allemaal rechtstreeks naar kankeronderzoek. Dit evenement wordt namelijk bekostigd uit de deelnamecontributie van € 75,- per deelnemer. Hiervan worden Eerste Hulp, het afsluiten van de haven van Hoorn et cetera bekostigd, zodat er geen onduidelijkheid bestaat waar de donaties aan worden besteed."

Meer berichten