Wethouder John Does gaat over tot de onthulling van het kantelbare informatiebord.
Wethouder John Does gaat over tot de onthulling van het kantelbare informatiebord. ((Foto: Richard Rood))

Onthulling kantelbaar informatiebord 't Kruis

HEERHUGOWAARD – Locoburgemeester John Does heeft zondagochtend 8 september een kantelbaar informatiepaneel onthuld in de tuin van de pastorie van de Heilige Familiekerk in de dorpsgemeenschap Heerhugowaard-'t Kruis. Het bord heeft twee functionele kanten. De ene zijde laat met een historische foto en verhelderende tekst de geschiedenis van de kerk zien. Op de andere kant krijgen de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde parochiezonen Antoon Sijs, Jan Does en Simon Brink in woord en beeld een gezicht, zodat zij niet vergeten worden en daarmee de erkenning krijgen die zij verdienen.

Aan de onthulling ging een viering in de parochiekerk vooraf waarin pastor Paul Vlaar voor ging. Hierin besteedde hij aandacht aan zowel zijn nieuwe boek 'Tel je zegeningen' als aan de onthulling van het bord. Onder de talrijke aanwezigen bevonden zich familieleden van Sijs, Does en Brink, alsmede een afvaardiging van de Stichting 4 en 5 mei. De 'loco' had zich bijzonder goed ingelezen in zowel de geschiedenis van de kerk als in de levens van de betreffende gesneuvelden die overigens al met gedenkstenen een plaats hebben in de voorgevel van de kerk.

John Does zei zich bijzonder vereerd te voelen dat hij door het bestuur van de Parochieraad gevraagd was om de onthulling te verrichten. Vereerd omdat hij en zijn familie altijd sterk verbonden zijn geweest met zowel de Heilige Familiekerk als de (parochie)gemeenschap van 't Kruis. Verder waardeerde hij de inspanningen van een ieder die heeft bijgedragen aan de realisatie van het bord, waaronder de Stichting Vrienden van de Heilige Familiekerk die het financieel mogelijk heeft gemaakt. In zijn dankwoorden sprak Frits Weel, secretaris van de Parochieraad, van een historisch moment bij een bord dat gezien de sociaal culturele waarde mag uitgroeien tot een historisch monument.

Meer berichten