Dementie is de snelst groeiende ziekte in Nederland.
Dementie is de snelst groeiende ziekte in Nederland. (Foto: Archief)

Inwoners praten mee over dementiebeleid Langedijk en Heerhugowaard

LANGEDIJK / HEERHUGOWAARD - De inwoners van Langedijk en Heerhugowaard kunnen binnenkort meedenken en meepraten over het dementiebeleid in beide gemeenten. Mensen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals, ondernemers en overige geïnteresseerden worden uitgenodigd om in gesprek te gaan op de startbijeenkomst Dementie Vriendelijk Langedijk-Heerhugowaard, donderdag 7 november. De bijeenkomst vindt plaats in restaurant Gewoon Lekker van 14.30 tot 17.30 uur.

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Daarmee wordt dementie in de toekomst volksziekte nummer één. Iedereen krijgt met dementie te maken: in de familie- of vriendenkring, in je buurt, in de winkel of op het werk. Mensen met dementie willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen en meedoen aan de samenleving. Het is dan ook logisch dat er in de samenleving steeds meer aandacht is voor dementie.

Dementievriendelijk beleid

De gemeenten Langedijk en Heerhugowaard willen graag dementievriendelijk zijn. Een samenleving waarin mensen met dementie zo goed mogelijk hun leven kunnen leven, met hier en daar wat hulp. Dit sluit aan bij het sociaal beleid van de gemeenten: zij werken steeds meer samen met inwoners en organisaties aan een inclusieve samenleving, waarin voor iedereen plek is om daar op een passende wijze aan mee te doen. Ook mantelzorgers, partners, familie en vrienden krijgen erkenning voor hun positie en ondersteuning bij de zorg.

Aanpassen

Dit betekent dat bedrijven, maatschappelijke organisaties en de gemeente zich moeten aanpassen. Zij zoeken bijvoorbeeld antwoord op vragen als 'hoe kunnen mensen met dementie blijven meedoen in de samenleving?', 'Welke begeleiding is er nodig?' en 'Hoe help ik iemand met dementie in mijn winkel?'. Om antwoord te krijgen op deze en andere vragen, organiseren Langedijk en Heerhugowaard deze bijeenkomst. Inwoners, mantelzorgers, zorgprofessionals, organisaties en bedrijven mogen zich aanmelden hiervoor en meedenken en meepraten over het te ontwikkelen dementiebeleid. Alle betrokkenen mogen tijdens deze bijeenkomst ideeën, tips en oplossingen aandragen. Aan het einde van de bijeenkomst levert dit concrete actiepunten op waar de gemeenten mee aan de slag gaan.

Iedereen in Langedijk en Heerhugowaard die mee wil praten en mee wil denken kan zich aanmelden via www.heerhugowaard.nl/dementie of www.gemeentelangedijk.nl/dementie. De bijeenkomst vindt plaats in restaurant Gewoon Lekker aan de Gildestraat 2 in Heerhugowaard.

Meer berichten