Jacqueline de Vré (l) overhandigt Co en Riet Zut het officiële EK wielershirt.
Jacqueline de Vré (l) overhandigt Co en Riet Zut het officiële EK wielershirt. ((Foto: Aangeleverd))

Officieel EK wielershirt voor gepassioneerde vrijwilliger Co Zut

ALKMAAR/ HEERHUGOWAARD - Na een oproep op Facebook waarin door Alkmaar Sport gevraagd werd herinneringen aan het EK wielrennen op te halen, zijn Heerhugowaarder Co Zut en zijn vrouw Riet verrast met een officieel EK wielershirt. Co en Riet werden geroemd door Jacqueline de Vré die hen tijdens het evenement dagelijks, door weer en wind, gepassioneerd buiten had zien staan om daar hun taak als verkeersvrijwilliger vol bravoure uit te voeren.

Co en Riet Zut, respectievelijk 80 en 78 jaar oud, stonden vijf volle dagen door weer en wind maar met een aanstekelijk enthousiasme het verkeer te regelen bij het EK Wielrennen in Alkmaar. Jacqueline de Vré vertelt in haar anekdote op de Facebookpagina van Alkmaar Sport dat het echtpaar in de stromende regen voor het Luzac College het verkeer stond te regelen. "Co en Riet kwamen af en toe naar binnen voor een praatje en een kopje koffie", vertelt Jacqueline. Vooral het feit dat ze beiden zo genoten van de hele entourage is haar goed bijgebleven. Wat hier zeker aan bijdroeg is dat Co goed was in verhalen vertellen, waarbij de neef van Riet, voormalig wereldkampioen wielrennen Harm Ottenbros, ook centraal stond tijdens zijn anekdote bij de opening van het Wielermuseum bij het Waagplein. "Het enthousiasme van deze man vond ik zo geweldig dat ik graag hem graag wilde verrassen met zo'n prachtig wielershirt." Een redenatie waar de organisatie van Alkmaar Sport zich helemaal in kon vinden.

Blij verrast

Afgelopen week was het zover. Jacqueline verraste Co en Riet en overhandigde hen het officiële EK wielershirt, waarvan er in Nederland maar een paar in omloop zijn. De ontvangers – op de fiets vanuit Heerhugowaard naar Alkmaar getogen – waren verguld met alle aandacht. "Het was voor ons heerlijk om een steentje te mogen bijdragen aan het fantastische Europese wielerkampioenschap. Het is een fijn gevoel om uit handen van Jacqueline en Alkmaar Sport een prachtig EK wielershirt te mogen ontvangen. We hadden dit in de verste verte niet verwacht", aldus de zeer blije Co.

Tour de Waard

In Heerhugowaard staat Co Zut al decennia lang te boek als een groot pleitbezorger van het wielrennen. Zo was hij vijftig jaar geleden een van de initiatiefnemers van de plaatselijke wielerronde Tour de Waard. Als bestuurslid van de supportersvereniging van oud-prof Pé van Stralen was hij één van de mensen die het idee lanceerde om een eigen ronde te introduceren. Jarenlang deden daar wereldtoppers als Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann, Hennie Kuiper en Steven Rooks aan mee, tot de ronde in 1990 om financiële redenen weer een amateurcriterium werd. Zut was jarenlang betrokken bij het evenement; 36 jaar als bestuurslid en vele jaren als vrijwilliger. Over wat hij toen allemaal heeft meegemaakt, zou Zut een boek kunnen schrijven.

Meer berichten