Wat te doen als de straten blank staan?
Wat te doen als de straten blank staan? ((Foto: Fotonet))

Hoe houd je je huis droog bij hevige regen?

REGIO - In heel Noord-Holland zorgden fikse plensbuien woensdag 9 oktober voor wateroverlast. De buien ontstonden boven het relatief warme zeewater en trokken zeer traag. In Heerhugowaard viel zo'n zestig millimeter, een hoeveelheid die gemiddeld in ruim een halve maand valt. In Alkmaar viel zelfs 76 millimeter! De fikse plensbuien leidde tot ondergelopen straten en kelders, zo is te zien op foto's en video's op social media. Het KNMI gaf code geel af en Rijkswaterstaat waarschuwde automobilisten in de provincie voor diepe plassen op de weg.

Elk jaar regent het op tientallen plaatsen in Nederland extreem hard. Waar dat gebeurt is niet te voorspellen, het is een soort loterij. Hoe voorkom je dat water jouw huis instroomt? En hoe voorkom je stank en verstoppingen?

Deze zomer heeft het weer zich van allerlei kanten laten zien: storm, hagel, vorst en hittegolven. We hadden de warmst gemeten dag ooit, en bij zulke warmte hoort onstuimig weer met intensieve regen. Er moet tegenwoordig vaker in korte tijd veel water worden verwerkt, en het gaat daardoor ook vaker mis. Het verwerken van al die regen vraagt om acties van overheden en huiseigenaren.

De gemeente heeft taken in het stedelijk waterbeheer, zoals zorgen voor goede riolering. Tijdelijk mag het water op straat staan. Maar in huis willen we het niet. Voor het drooghouden van het huis is de huiseigenaar aan zet. Die moet ervoor zorgen dat het water tegengehouden wordt. Niet alleen het water van het dak en uit de grond, maar ook water dat tijdelijk in de tuin kan komen te staan. Dat tegenhouden kan bijvoorbeeld met hoogteverschillen. Verder moeten water én lucht altijd probleemloos door de buizen kunnen stromen om wateroverlast vanuit het riool tegen te gaan.

De website www.riool.info geeft informatie over afvalwater, regenwater en grondwater voor iedereen. De website is gemaakt door Stichting RIONED, het kenniscentrum voor stedelijk waterbeheer in Nederland. Je leest er ook hoe het stedelijk waterbeheer is geregeld, hoe de riolering werkt en een lespakket voor scholen.

Meer berichten