Hoe praat je met je puber over alcohol en drugs?
Hoe praat je met je puber over alcohol en drugs? (Foto: Archief)

'Kijk niet weg bij drank- en drugsgebruik jongeren'

KOGGENLAND - Onder de naam 'Kijk niet weg' organiseert de gemeente Koggenland drie bijeenkomsten over drank- en drugsgebruik onder jongeren. De bijeenkomsten bieden ouders handvatten om met hun kinderen in gesprek te gaan over drank en drugs. Brijder Verslavingszorg en de stichting Moedige Moeders zijn aanwezig om kennis en advies te delen.

Recente onderzoekscijfers in Koggenland liegen er niet om: De gemiddelde startleeftijd voor het drinken van alcohol is in Koggenland 15,2 jaar. Van de minderjarigen is 61 procent een 'bingedrinker', waarbij minstens vijf glazen alcohol wordt gedronken. Bij de 18-plussers is dit nog vijftien procent meer. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat ouders invloed hebben op het alcoholgebruik van hun kind. De meerderheid (65 procent) van de ouders/verzorgers vindt het echter goed dat een minderjarig kind alcohol drinkt. Ook het drugsgebruik onder jongvolwassenen neemt toe. Reden genoeg voor de gemeente Koggenland om een bijeenkomst voor ouders te organiseren over alcohol- en drugsgebruik onder jongeren.

Herken de signalen

De bijeenkomsten bieden ouders inzicht in het drank- en drugsgebruik onder jongeren en de mogelijke impact op het hele gezin. Anja Kuijpers van de stichting Moedige Moeders deelt haar persoonlijke ervaringen. "Mijn boodschap aan andere ouders is: kijk niet weg. Zorg dat u bewust bent van de gevaren van alcohol en drugs en dat u weet wat er allemaal beschikbaar is. Stap af van de gedachte dat het u niet overkomt. Zorg dat u klaar bent om signalen te herkennen, zodat u uw kind hulp kunt bieden als dit nodig is. Dit vertel ik uit ervaring, want mijn zoon heeft veel drugs gebruikt."

Bespreekbaar maken

Een preventiedeskundige van Brijder Jeugd vertellen over populaire drugs onder jongeren, de risico's ervan en hoe een ouder drugsgebruik kan herkennen. Tot slot lichten zij toe hoe ouders middelengebruik bespreekbaar kunnen maken met hun kinderen.

De bijeenkomst 'Kijk niet weg' is dinsdag 12 november vanaf 19.30 uur in café De Rode Leeuw aan de Walingsdijk 4 in Ursem, dinsdag 19 november vanaf 19.30 uur in Villa Groet aan Het Hoog 1 in Avenhorn en dinsdag 26 november vanaf 19.30 uur in De Brink aan de Dorpsstraat 155 in Obdam. Meer weten? Mail Desirée van Kampen via veiligheid@koggenland.nl.

Meer berichten