De top drie met tussen vader en zoon Smit de trotse winnaar Theo Beemsterboer.
De top drie met tussen vader en zoon Smit de trotse winnaar Theo Beemsterboer. ((Foto: Aangeleverd))

Waarlander Theo Beemsterboer teelt grootste biet

REGIO - In dorpshuis Prins Maurits in Nieuwe Niedorp vond zaterdag 9 november het 45e Bietenbal van De Dorstige Biet plaats. Zo'n tweehonderd gasten waren getuige van het bekendmaken van de diverse winnaars, en uiteraard de overall winnaar van seizoen 2019.

Ruim driehonderd telers hebben hun uiterste best gedaan het bestaande record van Piet de Goede uit 2005 'uit de boeken te telen'. Alle bieten zijn zondag 3 november door tien ploegen gerooid en centraal gewogen, waarna de naam van de winnaar het best bewaarde geheim van Nederland is tot aan het Bietenbal. De winnaar van 2019 luistert naar de naam Theo Beemsterboer, is afkomstig uit Waarland en teelde een biet van maar liefst 54 kilo en 720 gram. Dat leverde hem een plek op in de top tien aller tijden; het was dus een goed bietenteeltjaar voor de leden van De Dorstige Biet.

Uiteraard zijn diverse andere telers ook in het zonnetje gezet. Zo teelde jeugdlid Roy Smit uit Sint Maarten een biet van 48,62 kilogram die goed was voor een derde plek in het totaalklassement. De tweede plek was voor zijn vader en voormalig wereldkampioen Peter Smit met 51,7 kilo. De tweede en derde plek bij de jeugd werden bezet door Nick Smit en Luuk Schoorl. Bij de dames ging de overwinning naar Marina Beemsterboer met een exemplaar van 46,38 kilogram; runners-up waren Afra Koning en Ina Schotten. Het potklassement voor de telers met een minder ruim bemeten teeltlocatie werd gewonnen door Nel Zwanenburg uit Oudesluis met haar 17,823 kilogram zware biet. De tweede en derde plek in dit klassement waren voor Cor Zuurbier en Jos Blankendaal.

De Dorstige Biet kijkt terug op een succesvol teeltseizoen met zware bieten en een nieuwe wereldkampioen die langzaam maar zeker richting de recordhouder aller tijden gaat! Volgend jaar is er weer een kans voor iedereen in de kop van Noord Holland. Vanaf de jaarvergadering op 31 januari 2020 in dorpshuis Prins Maurits kan men weer lid worden en zaad krijgen voor het nieuwe (46e) teeltseizoen!

Kijk ook eens op de site en de Facebookpagina van de Dorstige Biet.

Meer berichten