Annemarie en Roos Wiemeersch staan zes ochtenden in de week in de keuken om maaltijden klaar te maken voor ouderen.
Annemarie en Roos Wiemeersch staan zes ochtenden in de week in de keuken om maaltijden klaar te maken voor ouderen. ((Foto: Theo Annes))

Echtpaar Wiemeersch kookt maaltijden voor kwetsbare senioren

HEERHUGOWAARD-NOORD - Raapjes, tuinbonen en schorseneren. Maar ook erwtensoep, andijviestamppot en varkenshaas met roomsaus en uiteraard ontbreken ook de bami-, nasi- en macaronischotels niet op de bestellijst. Roos en Annemarie Wiemeersch hebben hun leven gewijd aan het verzorgen van gezonde en eerlijke maaltijden voor oudere mensen in Heerhugowaard. Zes ochtenden in de week duiken ze bij het krieken van de dag hun piepkleine keukentje aan de Zeldenruststraat in De Noord in om gerechten klaar te maken, die later die ochtend aan huis bezorgd worden bij hun gasten. Dat er veel animo voor hun dienst is, is een understatement: sinds enkele weken rijden ze met een tweede auto en een extra vrijwillige chauffeur rond om alle maaltijden op tijd bij de mensen te kunnen brengen.

Roos Wiemeersch heeft jarenlang gewerkt als chefkok bij diverse restaurants. Toen hij zo'n drie jaar geleden vernam wat voor eten er in de ouderenzorg geserveerd wordt, voelde hij zich genoodzaakt in te grijpen. Voor senioren die nog wel zelfstandig wonen maar niet meer voor zichzelf kunnen of willen koken, startte hij met zijn vrouw Annemarie de maaltijdservice Koken met Liefde. Die liefde stoppen ze niet alleen in de maaltijden, die met zorg en aandacht en dagelijks vers klaargemaakt worden, maar ook in hun contact met mensen. "Als we het eten komen brengen, blijven we erbij als de mensen gaan eten. Zo weten we zeker dat ze ook echt eten", vertelt Roos. "Het gaat veelal om kwetsbare ouderen, die extra zorg nodig hebben. Moet het eten geprakt worden omdat iemand moeite heeft met slikken, dan doen wij dat voor ze. Of we warmen het voor ze op. Eten ze liever twee keer van een maaltijd, dan verdelen we het eten in twee porties. Als het moet komen we twee keer per dag langs. Een extra piepertje erbij? Geen probleem. Ook doen we wel eens een klein klusje voor de mensen: dan moet je denken aan een vuilniszak buitenzetten of een klein afwasje doen. Het zijn de kleine dingen die het doen."

Attent en alert

Koken met Liefde vormt op die manier niet alleen een belangrijke schakel in het vaak steeds kleiner wordende sociale netwerk van kleiner senioren, maar verlicht ook het werk voor de thuiszorgmedewerker. Er is een samenwerking met organisaties als Buurtzorg, MET Welzijn en Geriant: die instanties wijzen mensen op het bestaan van Koken met Liefde en andersom houden Roos en Annemarie een oogje in het zeil en trekken ze aan de bel als de situatie daarom vraagt. "Maar bovenal zien we erop toe dat de mensen aansterken door gezond en voldoende te eten. Uiteraard houden we rekening met de diverse diëten - zoutarm, suikervrij, glutenvrij, koolhydraatarm, noem het maar op. Natuurlijk zijn er meer initiatieven als de onze, maar ik durf gerust te stellen dat je bij geen enkele andere maaltijdservice een gezonde, restaurantwaardige maaltijd krijgt voorgeschoteld die met zo veel liefde is klaargemaakt en wordt opgediend."

Meer weten? Koken met Liefde is te bereiken via 072-8884970 (na 14.00 uur) of via rosanne@ziggo.nl.

Meer berichten