PPO-NK streeft naar passend onderwijs voor elk kind.
PPO-NK streeft naar passend onderwijs voor elk kind. ((Foto: Archief))

Samenwerkingsverband PPO-NK: Eén oudersteunpunt, voor en door ouders'

REGIO - Als een kind extra ondersteuning nodig heeft, verdwalen ouders vaak in de vele regels en versnipperde informatie. Om antwoorden te geven op veelvoorkomende vragen heeft samenwerkingsverband PPO-NK onlangs de website www.oudersteunpunt.nl gelanceerd. Dit portaal, ontwikkeld voor en door ouders, is een centrale plek voor onafhankelijke informatie over passend onderwijs. Het is niet alleen bedoeld voor de regio Noord-Kennemerland. Ouders in heel Nederland kunnen hier antwoorden vinden op vragen rond passend onderwijs.

Astrid Ottenheym, directeur-bestuurder: "De ontwikkeling van dit informatiepunt past bij de visie van ons samenwerkingsverband. Ouders zijn de motor voor de ontwikkeling van hun kind. En gelijkwaardig partner: met hen, de leerkracht en het kind vinden we samen een perspectief."

Ontwikkeld met ouders

Jasmijn van Ipkens, leerkracht en moeder van twee kinderen, is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Oudersteunpunt: "Ik weet hoe het is om ouder te zijn van een kind dat extra ondersteuning nodig heeft. Tijdens de gesprekken merk ik dat alle ouders tegen hetzelfde aanlopen: je bent overweldigd door alles wat er op je af komt. Als je als ouder te maken krijgt met passend onderwijs, dan komt je in een nieuwe wereld terecht. Je wilt meedenken, maar je weet niet goed hoe. Fijn dat er nu een onafhankelijke plek is voor ouders waar de informatie over rechten, plichten, gesprekstechnieken, praktische telefoonnummers en verschillende typen situaties te vinden is.

Regie ligt bij de ouder

"Samen met een groep ouders hebben we veelvoorkomende vragen en situaties geïnventariseerd", legt Jasmijn uit. "Een groot deel van die vragen is voor alle ouders hetzelfde, maar er zijn natuurlijk ook verschillen: sommige kinderen hebben extra ondersteuning, zorg of aandacht nodig, andere kinderen extra uitdaging. Sommige ouders hebben een fijne ervaring met school, andere niet. Wat ik mooi vind aan het Oudersteunpunt is dat de regie bij jou als ouder blijft. En dat de website weerspiegelt hoe het er in de praktijk aan toe gaat als je ouder in een passend onderwijssituatie terechtkomt."

Meer berichten