Het trotse gezin Van Dijk, met in het midden de met een Koninklijke onderscheiding gedecoreerde Joke.
Het trotse gezin Van Dijk, met in het midden de met een Koninklijke onderscheiding gedecoreerde Joke. ((Foto: Theo Annes))

Koninklijke onderscheiding voor Joke van Dijk-Bording

HEERHUGOWAARD - Joke van Dijk-Bording was zeer vereerd toen ze woensdagavond 27 november een koninklijke onderscheiding mocht ontvangen tijdens een bijeenkomst op het Trinitas College, locatie Han Fortmann in Heerhugowaard. Ze werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg haar onderscheiding opgespeld door burgemeester Bert Blase.

Joke van Dijk-Bording kreeg de onderscheiding vanwege haar inzet voor het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück, waarvan zij sinds 2005 secretaris en plaatsvervangend voorzitter is. In die periode heeft zij zich geheel onbaatzuchtig ingezet voor de herinnering aan en het doorvertellen van de verhalen uit de Tweede Wereldoorlog en specifiek over het kamp Ravensbrück. Onder haar leiding/initiatief zijn veel projecten ontstaan zoals de Paboreizen en de jongerenreizen naar het voormalig vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.

Deze jongerenreizen zijn een samenwerking tussen een aantal middelbare scholen in Heerhugowaard waarvan leerlingen (van alle niveaus) ongeveer een week mee op reis gaan naar concentratiekampen. Zelf ging zij ook mee als begeleider. Ze hielp ook mee met het organiseren van de landelijke herdenking op het Museumplein in Amsterdam en gaf voorlichting op scholen. Daarnaast heeft Joke van Dijk-Bording een groot aantal kleinere activiteiten georganiseerd en brieven geschreven om mensen in beweging te brengen en heeft zij zich hard gemaakt voor het delen van de lessen uit de geschiedenis.
Als docente op het Trinitas College heeft zij daarvoor ook lesmateriaal ontwikkeld.

Meer berichten