(Foto: Pixabay)

'Stikstof geen probleem voor kleinschalige bouwprojecten in Heerhugowaard'

HEERHUGOWAARD - De gemeente Heerhugowaard heeft, om haar inwoners te helpen, voor heel haar grondgebied een zogenaamde Aeriusberekening laten maken voor particuliere bouwactiviteiten tot maximaal twee woningen (waaronder ook een dakopbouw of woninguitbreiding vallen). Hieruit blijkt dat wat betreft stikstof er geen probleem is mits er bij de bouwwerkzaamheden gebruik wordt gemaakt van materieel (bijvoorbeeld shovel, heimachine) jonger dan 2013 of gelijkwaardig; officieel heet dit 'stage 3-materieel'.

Aanvragers die zelf al een berekening hebben laten uitvoeren en daarvoor kosten hebben gemaakt, kunnen contact opnemen met de gemeente. Er is namelijk een mogelijkheid dat deze kosten (deels) gecompenseerd kunnen worden. Ten behoeve van het maken van de berekening heeft het ingehuurde adviesbureau het grondgebied opgedeeld in blokken van 500 bij 500 vierkante meter. Per blok is uitgerekend of de stikstof depositie (uitstoot van stikstof verbindingen) uitkomt op een waarde die hoger is dan de 0,00 mol per hectare per jaar) bij de bouw van maximaal twee woningen. Dit bleek voor alle blokken niet het geval. Hiermee is het voor inwoners makkelijker geworden om voor hun bouwplannen vergunning te krijgen en hoeven zij geen extra kosten te maken voor de Aeriusberekening.

Een aantal inwoners heeft in de afgelopen maanden zelf al deze berekening laten maken. Het college heeft besloten om deze inwoners tegemoet te komen indien zij hun factuur kunnen overleggen en de berekeningen door de omgevingsdienst goedgekeurd zijn.

Meer berichten