'Fabrique du Cirque' biedt een kijkje in het wel en wee van fabrieksarbeiders anno 1926.
'Fabrique du Cirque' biedt een kijkje in het wel en wee van fabrieksarbeiders anno 1926. ((Foto: Aangeleverd))

Circusschool Tefredo sluit jaar af met reprise 'Fabrique du Cirque'

HEERHUGOWAARD/ ALKMAAR - Het is nog donker op straat. De straatlantaarn buiten geeft grauw, fel licht. Terwijl de rook van de fabriek boven de stad drijft, branden de kaarsen binnen in de kerstboom. De vlammetjes dansen in de tocht van de veel te kleine arbeiderswoningen. Terwijl de kinderen hun ogen uitkijken van achter het raam, vallen er kleine witte vlokjes uit de lucht. Het is kerst 1926. Het is nog donker en stil in de witte straten van de arbeidersstad - op een tram na. Daarin zitten de fabrieksmedewerkers die zelfs tijdens de kerst voor hun strenge directrice moeten werken. Circusschool Tefredo sluit het oude jaar feestelijk af en luidt het nieuwe vrolijk in, met de allerlaatste opvoering van de voorstelling 'Fabrique du Cirque'.

In 'Fabrique du Cirque' tonen de artiesten het leven in de fabriek. Het vroeg wakker worden, naar je werk reizen, het werken zelf en de lunchpauze. "Dit, gecombineerd met circusdisciplines als jongleren, acrobatiek, koorddansen en touwklimmen, zorgt voor een spectaculaire voorstelling vol humor, spanning en sensatie", aldus circusdirecteur Fred Meijer. "Door circus te combineren met theater hebben wij een doorlopend stuk gemaakt, waarbij de ene act vloeiend in het volgende overloopt. Dat maakt het heel prettig om naar te kijken."

Voor alle leeftijden

De artiesten vertolken ieder hun eigen rol in het circus. Zo is er een ijdeltuit, een luiwammes, een rebel en een bijna gepensioneerde. De laatste wordt gespeeld door Meijer zelf. "Circus is voor alle leeftijden", meent hij. "Dat geldt niet alleen voor het publiek, maar ook voor degenen die optreden. De artiesten die meespelen in dit stuk verschillen in de leeftijd van 14 tot 58 jaar en juist dat maakt het zo leuk." Uiteindelijk maken de personages vreemdste avonturen mee in de fabriek. "Eén van de werknemers is te laat, er springt een waterleiding, de directrice wordt onder hypnose gebracht en de kluns heeft last van obstipatie. Kortom, a normal day at the office". lacht Fred.

Jubileumjaar

De voorstelling 'Fabrique du Cirque' werd afgelopen zomer al vier keer eerder opgevoerd. Fred: "We vonden het erg jammer om er daarna niks meer mee te doen. Het was zo leuk om te spelen en de reacties van het publiek waren zo enthousiast, dat we besloten hebben het stuk nogmaals op te voeren." Deze keer doen zij dat rond de jaarwisseling, om zo het jubileumjaar - de circusschool bestaat in 2020 vijftien jaar - feestelijk te openen. "Voor volgend jaar hebben wij hele leuke activiteiten op de planning staan", zegt Fred. "Zo hebben wij twee keer een circuscyclus, breiden we onze circusweek op het Strand van Luna flink uit en staan we op verschillende evenementen met onze voorstellingen en workshops. Daarnaast zijn de artiesten van Tefredo al druk bezig met een nieuwe productie, waarin net als bij 'Fabrique du Cirque' circus en theater hand in hand gaan. Het thema voor die show is inmiddels bekend: sprookjes."

Open dag

Het nieuwe circusjaar wordt afgetrapt met de open dag, zaterdag 11 januari. Fred: "Die dag kunnen kinderen en hun ouders tussen 13.00 en 15.00 uur komen oefenen op basisschool De Kring in Alkmaar. Zo mogen ze koordlopen, jongleren, ballopen en fietsen op de eenwielers. Tussen het repeteren door mogen ze hun net aangeleerde trucs presenteren in de piste voor het publiek." De circusschool hoopt op deze manier nieuwe leerlingen te kunnen werven. "Bij Tefredo leren kinderen niet alleen verschillende circusdisciplines, we proberen hen ook sterker in hun schoenen te laten staan. Alles wat ze leren mogen ze aan het eind van de cyclus tijdens een voorstelling presenteren aan het publiek. Zo proberen we ze zelfvertrouwen mee te geven. Ook de samenwerking tussen de leerlingen en het naar elkaar kijken en luisteren is erg belangrijk.

Kortom, circusschool Tefredo gaat een veelbelovend 2020 tegemoet en om dat te vieren, nodigen zij belangstellenden uit om zondag 29 en maandag 30 december in basisschool De Kring, Koornlaan 2 in Alkmaar te komen kijken naar 'Fabrique du Cirque'. Beide dagen spelen zij hun voorstelling om 15.00 en 19.00 uur. Kaarten à € 7,50 zijn hier te reserveren. Ook op de open dag zijn nieuwsgierigen van harte welkom. Meer weten? Surf, mail of bel 06-29324463 of 072-5895663.

Meer berichten