Initiatiefneemster Tina Yao: 'We hebben elkaar nodig.'
Initiatiefneemster Tina Yao: 'We hebben elkaar nodig.' ((Foto: YouTube))

Heerhugowaards buurtproject De Wijkkeuken in race om Gouden Pit

HEERHUGOWAARD - Is de wijkkeuken van de Heerhugowaardse buurtvereniging Vrouwen ontmoeten Vrouwen (VOV) hét buurtinitiatief van 2019? Stem tot en met 8 januari 2020 via www.kernmetpit.nl op dit buurtinitiatief en vergroot zo de kans voor jouw favoriet op een trofee en een prijs van 1.500 euro!

De wijkkeuken is een project waarbij vrouwen met verschillende achtergronden in wijkcentrum De Zon in Stad van de Zon bijeenkomen om samen gezellig te koken, te eten en ervaringen en informatie te delen. Natuurlijk zijn mannen en kinderen ook welkom! Het initiatief komt uit de koker van Tina Yao, een wijkbewoonster van Ivoriaanse komaf die zich eerder al inspande om een moestuin in de Stad van de Zon mogelijk te maken. Ze probeert daar vrouwen met verschillende culturele achtergronden bij te betrekken, met als doel hen uit hun isolement te halen zodat ze een netwerk kunnen opbouwen in de buurt. "In het begin weet je niet goed wat wel of niet werkt. Je moet uitvinden hoe je geld vrijmaakt om spullen te kunnen aanschaffen, zoals zaden en tuinmateriaal. Dat is niet makkelijk, maar we vinden altijd wel een oplossing."

Diversiteit

De buurtmoestuin en het wijkcentrum zijn ontmoetingsplekken in de wijk. Tina: "Mensen met allerlei achtergronden - met zo'n 25 verschillende nationaliteiten - zijn hier komen wonen, maar kennen elkaar nog niet. De sociale betrokkenheid kan worden vergroot met dit soort buurtinitiatieven. Diversiteit is mooi; we hebben elkaar letterlijk en figuurlijk nodig om te kunnen bouwen. In samenwerking met organisaties als MET Welzijn willen we samen met en voor de buurtbewoners gaan koken. Samen eten verbindt en tijdens het koken kunnen bovendien ontwikkelingen in de wijk met elkaar besproken worden. Als mensen met elkaar in contact komen, komt er meer leven in de brouwerij. De wijkkeuken organiseren we zo'n acht keer per jaar."

Kern met pit

Kern met Pit daagt al meer dan veertig jaar mensen in heel Nederland uit om hun droom voor hun buurt binnen een jaar te realiseren en ondersteunt hen daarbij financieel. In vier decennia zijn al duizenden lokale buurtprojecten gestart, opgebloeid en verankerd in de maatschappij. Van het opzetten van een buurtmoestuin tot het aanleggen van een speeltuin en het restaureren van een molen tot bouwen van een klusschuur voor de buurt en het organiseren van een dorpstoneelstuk: als het de directe omgeving maar een impuls geeft. Jaarlijks wordt de Gouden Pit uitgereikt, een prijs met daaraan gekoppeld een geldbedrag waarmee buurtinitiatieven hun droom kunnen waarmaken. Stemmen op je favoriete project kan tot en met 8 januari 2020 via www.kernmetpit.nl. Per provincie wordt zaterdag 11 januari een winnaar bekendgemaakt; de landelijke finale is 28 maart in Amersfoort.

Klik hier om te stemmen of voor meer informatie. 

Meer berichten