De jeugd geniet van de verschillende activiteiten bij Scouting Angela.
De jeugd geniet van de verschillende activiteiten bij Scouting Angela. ((Foto: Theo Annes))

Scouting Angela trapt jubileumjaar af met nieuwjaarsreceptie

HEERHUGOWAARD - Met ruim honderd leden, verdeeld over Bevers, Welpen, Kabouters, Scouts en een Stamgroep, is Scouting Angela een gezonde en levendige groep die wekelijks bij elkaar komt in clubgebouw 't Reigersnest aan de Rozenlaan 2 in Heerhugowaard. In 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Scouting Angela werd opgericht. Vrijdag 17 januari wordt de aftrap van het jubileumjaar gehouden in het clubgebouw. Hans Entius, voorzitter van de beheerstichting en het jubileumcomité, blikt terug op 75 jaar scouting en kijkt vooruit naar de toekomst.

Onder de naam Sint Angela groep werd 16 september 1945 de gidsengroep opgericht; in datzelfde jaar zag ook de St. Ignatiusgroep het levenslicht. Hans: "In Heerhugowaard was er net na de oorlog alleen nog een gymnastiekvereniging en een voetbalvereniging en jongens sloten zich al snel bij de verkennerij. Het werd al snel een grote groep. In de avonduren was het tijd voor de verkenners en op woensdagmiddag kwamen de welpen bijeen. De groepen hielden zich hoofdzakelijk bezig met sterrenkunde, spoorzoeken, toneel, EHBO, knopen, koken, tentenbouwen en vuurtjes maken."

Oud schoolgebouw

Na verschillende onderkomens in Heerhugowaard - waaronder een schuur van Arie Entius, een houten gebouw aan de Van Veenweg, leegstaande houten gebouwen van de gemeentesecretarie aan de Dreef en tot de zomer van 1996 enkele leegstaande lokalen van basisschool De Kleine en Grote Beer aan de Taxuslaan - was het halverwege de jaren negentig toen de scouting weer op zoek moest naar een nieuwe locatie. "Ik was net bij het bestuur gekomen", zegt Hans Entius. "Toen waren collega-bestuursleden Cees Smit, Joy Buiters, de heer Savelberg en Adèle Tesselaar al een rondje door het dorp gereden en kwamen ze de leegstaande school aan de Rozenlaan tegen. De gemeente wilde het gebouw slopen om er woningen te kunnen bouwen, maar na het nodige overleg is het ons gelukt om het gebouw te kopen. Door veel acties te organiseren, waaronder kofferbakmarkten op het Raadhuisplein, een eierenactie rond Pasen en het verkopen van loten voor de Grote Club-actie hebben we een aardig bedrag bij elkaar weten te harken. De gemeente had voor d sloop een bepaald bedrag gereserveerd en dat werd aan ons geschonken. Dankzij subsidie en een lening van Stichting Nut konden we de oude school helemaal opknappen en gaan gebruiken. Wat waren we trots!"

Medebewoners

Een deel van het oude schoolgebouw, dat door vrijwilligers en professionele vakmensen helemaal werd opgeknapt, wordt verhuurd aan Wonen Plus Welzijn en aan de amateurkunstenaars van HAK '79. "Op dit moment hebben we ongeveer honderd jeugdleden verdeeld over twee scoutgroepen; een welpengroep en een bevergroep. Voor de wat oudere jeugd hebben we een zogenaamde stamgroep. Het huidige verenigingsbestuur, onder leiding van mijn zoon Stefan, bestaat voor een groot deel uit jongeren die zelf actief lid geweest. Het jubileumjaar wordt vrijdag 17 januari afgetrapt met de Nieuwjaarsreceptie en op 5 en 27 september organiseren we open dagen. Mijn wens zou zijn, als afsluiting van het kalenderjaar, om met alle leden van Scouting Angela te overnachten in en rond ons clubgebouw. Dat lijkt me geweldig!"

Kijk op de website of Facebook voor meer informatie.

Meer berichten